Terwijl er in semicon een storm opsteekt, blijft ASML optimistisch

René Raaijmakers
19 april

ASML maakte het afgelopen kwartaal een nettowinst van 2 miljard bij een omzet van 6,7 miljard euro. De omzet en marge liggen boven verwachting, dankzij hogere omzetten in EUV- en DUV-systemen door de snellere installatie en acceptatie van lithomachines in het eerste kwartaal.

‘We blijven gemengde signalen zien over de vraag vanuit de verschillende eindmarktsegmenten, nu de industrie werkt aan het op peil brengen van de voorraden’, stelt ASML deze morgen eufemistisch in het uitgestuurde kwartaalbericht over de toegenomen turbulentie in de semiconmarkt. Na de backend semiconmarkt, werd in het afgelopen kwartaal duidelijk dat ook de wereldwijde frontend markt in steeds zwaarder weer zit. Sommige waarnemers gaan ervan uit dat er van een opleving in de tweede helft van dit jaar geen sprake meer zal zijn.

ASML doet alsof er weinig aan de hand is. ‘Sommige grote klanten passen de timing van de vraag verder aan, terwijl we ook zien dat andere klanten deze vraagverandering opvangen, met name in DUV op meer volwassen knooppunten’, aldus de marktleider in het meest cruciale equipment-segment van de chipmarkt.

ASML zit nog in de business-as-usual-modus: ‘De totale vraag overstijgt nog steeds onze capaciteit voor dit jaar en we hebben momenteel een orderportefeuille van meer dan 38,9 miljard euro. Wij blijven ons richten op het maximaliseren van de systeemoutput.’ Terwijl er in de halfgeleidermarkt een storm opsteekt, doen ze in Veldhoven voorlopig dus alsof het een klein briesje is dat zal overwaaien. Het bedrijf stelt dat de megatrends in de elektronica-industrie zoals cloud computing, IoT en automotive de groei in de hele halfgeleidermarkt zal blijven aanwakkeren.

De tijdens de afgelopen november gepresenteerde verwachtingen blijven dan ook onverminderd van kracht: in 2025 ligt een jaaromzet tussen de 30 miljard en 40 miljard euro en in 2030 tussen de 44 miljard en 60 miljard euro.