Terug naar Californië

Marc Engels is directeur van FMTC.

Leestijd: 2 minuten

Het plan is langzaam gerijpt en toen de dollar laag stond, hebben we de kans gegrepen. Ik maakte deze vakantie met de familie een rondrit door Californië: van San Francisco naar Los Angeles en terug. Zeventien jaar geleden woonde ik al eens een in Silicon Valley. Tijd voor een vergelijking dus.

Toeristisch blijft Californië een voltreffer. De nationale parken in de Sierra Nevada herbergen diepe canyons, spectaculaire watervallen en de grootste bomen ter wereld. De woestijnen in het zuiden bieden prachtige maar hete landschappen. Los Angeles is nog steeds de filmhoofdstad van de wereld, waar 3D en 4D films evenals mengvormen tussen film en theater momenteel hot zijn. Een huwelijk tussen de filmindustrie en de mechatronica lijkt in de maak. En de oceaankust heeft een unieke fauna: zeeotters, zeehonden, zeeleeuwen, zeeolifanten enzovoorts. Door jarenlange bescherming in staatsparken zijn ze aan een opmars bezig en kom je hen nu massaal tegen. Door geldgebrek zijn de openingstijden van verschillende staatsparken wel teruggeschroefd.

Californië zit niet alleen in geldnood maar heeft ook een dreigend watertekort en heeft begin deze eeuw problemen gekend met zijn elektriciteitsvoorziening. Zou er daardoor een groter milieubewustzijn zijn gegroeid? Enkele tekenen leken hierop te wijzen: fietswinkels zijn als paddenstoelen uit de grond verrezen en de traditionele Amerikaanse sleeën zijn uit het straatbeeld verdwenen. Aan de andere kant is de carpool lane nog steeds leeg, blijven immense suburbans populair en fietst niemand naar het werk. Rationeel waterverbruik is niet doorgebroken. Zelfs de bermen van de snelwegen worden gesproeid.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.

Gerelateerde artikelen