Terberg automatiseert als antwoord op schaarste technisch personeel

Rense Wallaart is tekstschrijver bij Tekst Moet Lopen.

Leestijd: 5 minuten

Economische crisis of niet, goed geschoold elektrotechnisch personeel blijft lastig te vinden. Alsof dat niet genoeg is, neemt de prijsdruk toe. Terberg Control Systems in IJsselstein vond de oplossing in een verregaande standaardisering en automatisering bij de engineering en productie van schakelkasten.

Kan de elektrotechnische sector in Europa nog concurreren met opkomende landen in Azië? ’Absoluut. Als je de zaken slim aanpakt, kun je het winnen op kwaliteit, snelheid en op prijs‘, stelt Erwin Althof, manager van de hardwareafdeling van Terberg Control Systems. Het bedrijf uit IJsselstein ontwikkelt besturingen voor generatoren. Terberg begon in de jaren veertig met de verkoop van wasmachines en groeide uit tot een allround installatiebedrijf. Met de aanleg van installaties voor zwembaden en warmtekrachtkoppeling werd ook panelenbouw corebusiness. Via klanten in de tuinbouw kwam Terberg zo‘n twintig jaar geleden in aanraking met generatoren. Voor de generatoren van Caterpillar Power Systems ontwikkelt het nu besturingssystemen die grote en complexe installaties kunnen aansturen en toch gebruikersvriendelijk zijn.

Terberg is in staat een besturing te maken voor een installatie tot 250 MW, met 96 motoren die tegelijkertijd synchroon en volcontinu draaien. Het systeem is makkelijk in te stellen en bovendien zelflerend en -configurerend, waardoor het zich binnen twee weken laat inregelen. Een kunstje dat maar weinig engineers in de wereld beheersen. Dankzij een samenwerkingscontract met Caterpillar kan Terberg snel inspelen op nieuwe ontwikkelingen en weten de Caterpillar-dealers het IJsselsteinse bedrijf te vinden voor besturingen voor ingewikkelde installaties.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.