Tegengestelde signalen vanuit Chinese en Indiase machinebouwers
De coronapandemie heeft in verschillende mate de markten van China, India en Brazilië beïnvloed, buitenlandse markten die belangrijk zijn voor de machinebouw. Volgens een recent onderzoek onder leden van de Duitse branchevereniging VDMA in deze landen geeft China nu positieve signalen af, terwijl de crisis in de andere twee landen nog steeds aanhoudt.

‘De Chinese economie trekt weer aan, ook al is de situatie daar nog niet helemaal genormaliseerd’, zegt VDMA-hoofdeconoom Ralph Wiechers. Volgens de enquête beoordeelt een kwart van de ondervraagde bedrijven in China de huidige bedrijfssituatie nog steeds als slecht. ‘Maar er is ook positief nieuws: maar liefst 62 procent van de ondervraagde lokale leden beoordeelt hun bedrijfssituatie als bevredigend, de overige 13 procent beoordeelt de situatie zelfs als goed.’
De huidige orderportefeuille wordt door 60 procent van de bedrijven in China als gemiddeld of bovengemiddeld vermeld. Een zwakke plek in het Chinese herstel is de buitenlandse vraag: het merendeel van de ondervraagde lokale VDMA-leden rapporteerde minder dan gemiddelde orderportefeuilles vanuit het buitenland en verwacht ook dat de orders uit het buitenland de komende drie maanden zullen afnemen.
India
De enquêteresultaten onder VDMA-leden in India zijn veel slechter dan in China: 80 procent beoordeelt de huidige bedrijfssituatie als slecht en 45 procent verwacht dat de situatie de komende zes maanden zelfs zal verslechteren. In tegenstelling tot China zijn veel ondernemers in India vooral bezorgd over de binnenlandse vraag. Naast verstoringen aan de vraagzijde melden veel bedrijven reisbeperkingen en verstoringen in de transportketen tussen Indiase staten. ‘Vorig jaar kromp de productie in de Indiase machinebouwsector al. Veel bedrijven hoopten op een veel beter jaar in 2020, maar de coronapandemie heeft die hoop de grond ingeboord’, zegt Wiechers.
Brazilië
Met Brazilië heeft de coronapandemie nu ook Latijns-Amerika volledig getroffen. Het is de belangrijkste buitenlandse markt en productielocatie van de Duitse machinebouwindustrie in Zuid-Amerika. Meer dan de helft van de ondervraagde Braziliaanse VDMA-leden beoordeelt hun bedrijfssituatie als slecht.
‘Vooral de vraagzijde levert de bedrijven moeilijkheden op. Meer dan 40 procent van de bedrijven meldt dat orderverliezen en annuleringen een sterke impact hebben op hun bedrijfsvoering’, aldus Wiechers. Maar dat is nog niet alles: bijna twee derde van de bedrijven verwacht dat de bedrijfssituatie de komende zes maanden zal verslechteren.