Techrede: dringend behoefte aan Deltaplan 2.0

Alexander Pil
Leestijd: 3 minuten

De vier technische universiteiten in Nederland, verenigd in de 4TU.Federatie, hebben in unieke vorm opgeroepen tot meer samenwerking tussen kennisinstellingen, bedrijfsleven en de politiek. Dit deed de 4TU middels de door vier studenten uitgesproken Techrede. In de door technologische hoogstandjes ondersteunde evenknie van de Troonrede, werd het belang van meer aandacht voor technologische innovaties en samenwerking benadrukt.

Constantijn van Oranje sprak voorafgaand aan de Techrede en noemde deze na afloop ‘een goed verhaal, gelikte show en een verfrissende manier om te laten zien wat we allemaal aan innovaties in huis hebben in Nederland’. Volgens de 4TU dringt de tijd meer dan ooit en zijn technologische innovaties, zeker in tijden van crisis, essentieel gebleken in de transitie naar een veerkrachtige, veilige en duurzame toekomst. Er is dringende behoefte aan een Deltaplan 2.0.

‘Innovatie moet meer onze cultuur worden. We moeten durven vallen en opstaan en van Nederland meer een proeftuin maken’, zei Louise Fresco, voorzitter van de 4TU.Federatie en bestuursvoorzitter van Wageningen University & Research. Fresco daagt de politiek uit om in actie te komen. ‘Maak veel duidelijker voor de kiezer wat de innovatiedoelen zijn om daarmee een veerkrachtig en duurzame samenleving te creëren. We moeten accepteren dat innovatie soms ook ongewenste bijeffecten kan hebben. Innoveren is een proces, geen einddoel. We moeten daarin voortdurend bijstellen en daartoe is aandacht voor ook draagvlak en dialoog nodig.’

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.