Technologische industrie groeit verder na topjaar 2017

Alexander Pil
Leestijd: 2 minuten

Na een ongekend goed 2017 (productiegroei +9,5 procent) groeit de technologische industrie in 2018 naar verwachting verder door, zij het in een lager tempo (+4,0 procent). Dat verwacht het Economisch Bureau van ING. Hightech (+4,5 procent) en automotive (+9 procent) zijn ook in 2018 de aanjagers van de groei.

Met een productie van circa 122 miljard euro en een aandeel van zo’n 40 procent is de technologische industrie een belangrijke pijler van de Nederlandse industrie. De sector profiteert sterk van de solide groei in de eurozone in 2017 en 2018. Ook is de sector relatief goed aangesloten op groeimarkt Azië en profiteert de sector van een aantal groeiende productmarkten, zoals automotive en de halfgeleidermarkt.

De technologische industrie kan ook op langere termijn de groeimotor van de Nederlandse economie zijn. ING heeft hiervoor vijf randvoorwaarden geïdentificeerd in zijn rapport My Smart Industry. Om te beginnen moet de sector inspelen op de mondiale vraagverschuiving. De technologische industrie heeft in een aantal kansrijke markten, waaronder agro & food, medische technologie en semicon, een sterke positie. Vooral de machinebouw kan daarvan verder profiteren. Een deel van de sector, vooral toeleveranciers, zal in omzet worden geraakt door de energietransitie. Met name toeleveranciers aan de olie-industrie en automotive (brandstofmotoren en gerelateerde onderdelen) zullen hun bakens deels moeten verzetten.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.