Technologische industrie groeit door na topjaar 2017

Alexander Pil
Leestijd: 1 minuut

Na een ongekend goed 2017 (productiegroei +10 procent) groeit de technologische industrie in 2018 verder door, zij het in een lager tempo (+4 procent). De hightechindustrie (+4 procent) en de automotive-industrie (+7 procent) zijn ook in 2018 de aanjagers. Dit komt naar voren in het Vooruitzicht Industrie van het ING Economisch Bureau. Voor de hele industrie gaat de bank uit van een groei van 3 procent.

Met een productie van circa 122 miljard euro en een aandeel van circa 40 procent is de technologische industrie een belangrijke pijler van de Nederlandse industrie. De groei in 2017 was met 10 procent ongekend. Nog altijd zijn orderboeken goed gevuld, maar de productiegroei vlakt wat af en dat is te zien in alle branches binnen de sector. Vertrouwen van inkoopmanagers in de eurozone neemt al maanden af. De handelsperikelen tussen de VS en EU zijn daarnaast nog altijd niet opgelost, waarbij heffingen op staal en aluminium de basismetaal in Nederland zullen raken. Daarnaast suddert ook nog het handelsconflict tussen de VS en China. Bij verdere escalatie zal dit indirect ook de Nederlandse industrie raken.

Dat de groei afvlakt, komt niet alleen door de vraagzijde. Het blijft knellen aan de aanbodkant, vooral waar het gaat om beschikbaarheid van personeel. Sommige bedrijven zouden sneller kunnen groeien als er voldoende geschikt personeel voor handen is. Vooral in de automotive 928 procent van de bedrijven), metaal (24 procent) en hightech (20 procent) geven bedrijven aan dat een tekort aan personeel hun groei belemmert.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.

Gerelateerde artikelen