Technologie speerpunt in Vlaams regeerakkoord

Paul van Gerven
Leestijd: 1 minuut

De nieuw gevormde Vlaamse overheid wil dat de regio een toonaangevende speler wordt in digitale transformatie, kunstmatige intelligentie en big data. Daartoe geeft het prioriteit aan het in gebruik nemen van een 5G-netwerk, stellen politieke partijen N-VA, CD&V en Open VLD in hun gisteren gepresenteerde regeerakkoord. ‘Dit zal technologie mogelijk maken die Vlaanderen gezonder maakt, die zal helpen energie te besparen of die nieuwe roboticatoepassingen zal ondersteunen’, valt te lezen in een samenvatting van de overeenkomst.

Het 5G-netwerk is een beetje een heikel punt in België, aangezien regionale en nationale bestuursorganen nog geen overeenstemming hebben kunnen bereiken over hoe de opbrengsten van de radiospectrumveiling moeten worden verdeeld. Pas nadat de partijen een akkoord hebben, kan de veiling worden voortgezet. Volgens dagblad De Tijd wil de Vlaamse overheid daar echter niet meer op wachten en is ze van plan een deal te zoeken met telecomoperatoren om de uitrol van 5G-infrastructuur in Vlaanderen te versnellen. Telecom-minister Philippe De Backer is sceptisch over de rechtmatigheid van een dergelijke regeling.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.