Techniekstudies groeien nog een beetje

Pieter Edelman
Leestijd: 1 minuut

Er zijn afgelopen jaar 2,4 procent minder studenten gestart bij de Nederlandse universiteiten, blijkt uit cijfers van de VSNU. Maar geen reden tot paniek, zegt de koepelorganisatie: het komt vooral doordat er het afgelopen jaar simpelweg minder scholieren eindexamen deden. Verhoudingsgewijs nam het aantal scholieren dat direct aan een studie begin enorm toe, naar tachtig procent – alleen dit jaar krijgen nieuwe studenten nog een basisbeurs. Ook gingen er acht procent meer buitenlandse bachelors aan de slag in Nederland en maakt vier procent meer hbo’ers de overstap naar de universiteit.

Bij de technische studies was er wel een stijging te zien in het aantal starters, met 3,2 procent, waarmee het aantal starters op ruim zesduizend komt. De interesse in rechtenstudies steeg echter sterker, met ruim zes procent naar dik 4600 studenten. Ook was er opnieuw veel interesse voor de relatief kleine en jonge tak van sectoroverstijgende University Colleges; het aantal starters nam hier met elf procent toe en kwam voor het eerst boven de tweeduizend uit.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.