Technieksector gaat Nederland ‘upgraden’

Alexander Pil
Leestijd: 2 minuten

Een brede coalitie van (technologie)bedrijven, kennisinstellingen, overheden en mediapartijen bundelt vanaf deze week de krachten om heel Nederland mee te nemen in de technologische transitie. De nieuwe samenwerking heet Upgrade NL en is een initiatief van ondernemersorganisatie FME en de Dutch Technolgy Week, die maandag van start ging. Het is een meerjarig programma (2019-2021) waarin publieke en private partijen de krachten bundelen om Nederland (meer) tech wise te maken. Dit jaar moet het programma nader vorm krijgen, worden partners betrokken, projecten ontwikkeld en financiering bijeengebracht.

Nederland zit midden in een technologische revolutie met grote veranderingen in de gezondheidzorg, het onderwijs, privacy, veiligheid, mobiliteit, voeding, landbouw en energie. Bedrijven als ASML, Philips, ING en KPN werken de komende jaren samen met het onderwijs en maatschappelijke organisaties aan projecten die de burger tech wise maken.

Het is niet meer de techniek zelf die centraal moet staan, maar datgene wat de techniek voor ons betekent, zegt FME-voorzitter Ineke Dezentjé Hamming. ‘Zonder een gezamenlijke en drastische upgrade zal er straks onvoldoende draagvlak zijn voor technologische ontwikkeling, onvoldoende geld voor technologieonderwijs en onvoldoende vaklui. Dan neemt het innovatieniveau af en ontwikkelen we minder nieuwe kennis, minder nieuwe producten, minder antwoorden op de grote vraagstukken van vandaag. Onze welvaart en ons welzijn zijn daarmee in het geding.’

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.