Technici verdienen meer dan managers

Ronald Waaijer is manager motion control bij Siemens Nederland en bestuurslid bij Feda.

Leestijd: 3 minuten

Met deze column haak ik in op het pleidooi van mijn voorganger Arjan Coppens betreffende technische studies: ‘Meer investeringen, betere opleidingen en verhoog de kwaliteit!’ Feda doet op dit moment onderzoek naar de kloof tussen de wensen van het bedrijfsleven en het niveau van de studenten dat door de scholen wordt afgeleverd. Zonder twijfel gaat hier ondersteuning komen voor het pleidooi van Coppens en kunnen wij als Feda hier een rol van betekenis vervullen.

Het reguliere onderwijs zou nagenoeg jaarlijks zijn leerplannen moeten aanpassen naar de laatst geldende techniek en eisen. De techniek zou daardoor in het slechtste geval niet acht jaar achterlopen, maar mogelijk slechts maximaal twee jaar, want het maken van nieuwe leerplannen neemt ook tijd in beslag. Iedereen weet dat de wereld van techniek bijzonder dynamisch is en stilstand achteruitgang betekent. Gelukkig zien we dat de aanwas voor technisch onderwijs met circa vijftien procent is toegenomen en dit mag toch als een bijzonder positieve ontwikkeling worden gezien. Daarnaast melden zich procentueel ook meer meisjes aan voor technische studies en dat betekent dat het imago van techniek aan het veranderen is van saai naar meer sexy. Techniek is dus de toekomst en één met perspectief met een grote kans op leuk afwisselend werk en een uitdagende baan.

Dat een studie in de techniek hoge eisen stelt aan studenten is nu duidelijk, maar ook als je werkzaam bent in de techniek is een continue ontwikkeling en bijblijven in deze technische wereld harde noodzaak. Om die reden heeft Feda in 2006 de Fedacademie opgericht, die nu door het bredere technische profiel is omgedoopt tot TechniekXL. Mensen kunnen daar een opleiding volgen en blijven op deze wijze up-to-date, maar ontvangen hiervoor ook een branchecertificaat. Dit wordt het waardepapier voor de toekomst dat niet alleen zijn waarde kent voor personen maar ook voor het bedrijf. Is hij of zij werkzaam als zzp’er, dan kan hij dit ook te gelde maken bij zijn of haar opdrachtgevers.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.

Gerelateerde artikelen