Technici leren ondernemen?

Hugo de Haan is ondernemer, coach en directeur van Vision Dynamics.

Leestijd: 3 minuten

In de medische wereld is het de normaalste zaak van de wereld. Om up-to-date te blijven, moeten artsen elk jaar een bepaald aantal opleidingspunten halen. Voor ingenieurs en ondernemers geldt zo‘n verplichting niet. Niemand die ze dwingt om zich na hun hbo- of wo-diploma verder bij te scholen en technisch te verdiepen. Is dat niet vreemd? In de technologie volgen de ontwikkelingen elkaar immers ook in een rap tempo op.

Recentelijk is een mooie stap gezet. Met subsidie van Agentschap NL heeft DSPE een certificeringsprogramma opgezet voor postacademische technische opleidingen. Doel van het initiatief is om het aanbod naar een hoger plan te brengen door opleidingen voor precisietechnologen te certificeren. Zou zoiets ook in de wereld van technisch ondernemerschap verstandig zijn? Pogingen hiertoe van Tiasnimbas, TSM en Vlerick Leuven Gent Business School lopen in Nederland moeizaam. Hoe komt dat nou?

Anders dan vroeger maken technische studenten al voor hun afstuderen de keuze of ze ondernemerschap willen leren. Alle technische universiteiten stimuleren het via onderwijs zoals het Brabant Center of Entrepreneurship van de TU Eindhoven en de universiteit van Tilburg. Waar het in Vlaanderen zeer gebruikelijk is dat ingenieurs na hun studie een MBA volgen, gebeurt dat in Nederland zelden.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.

Gerelateerde artikelen