Techmed Centre geeft UT-onderzoekers realistische testomgeving

Jessica Vermeer
18 december 2019

Tijdens de 58ste Dies Natalis van de Universiteit Twente heeft koning Willem-Alexander het nieuwe Techmed Centre geopend. Volgens rector Thom Palstra wordt het de hotspot voor innovatie in de gezondheidszorg. Het Techmed Centre (Technical Medical Centre) is bedoeld voor zowel educatie als onderzoek, innovatie en simulaties. Studenten, wetenschappers, dokters en patiënten komen er samen en werken aan meer persoonlijke en minder invasieve gezondheidszorg. Palstra hoopt ook burgers te betrekken in de besluitvorming rondom onderzoek.

Foto: Universiteit Twente

UT-hoogleraar Stefano Stramigioli van het Twentse Robotica en Mechatronica Lab over het centrum: ‘Het geeft ons de mogelijkheid om te testen in een realistische omgeving. We hebben bijvoorbeeld de beschikking over een volledige functionele, hybride operatiekamer en twee mri-apparaten.’

Binnen het Techmed Centre worden verschillende robotoplossingen voor de gezondheidszorg getest. Zo is het bijvoorbeeld aangesloten bij het Murab-project, dat de de precisie en effectiviteit van biopsieën bij kankerdiagnostiek verbetert door robotsturing te gebruiken. Verder dient het als testfaciliteit voor Dih-Hero (Digital Innovation Hubs in Healthcare Robotics), een Europees project dat de innovatie en implementatie van robotica in de gezondheidszorg stimuleert.