Techindustrie bereikt dieptepunt in Q3

Paul van Gerven
Leestijd: 1 minuut

De coronapandemie zal in het derde kwartaal de Nederlandse technologie-industrie hard raken, aldus een enquête uitgevoerd door branchevereniging FME. Zo’n driekwart van de deelnemende bedrijven verwacht volgend kwartaal een omzetdaling. Bijna 40 procent zet zich schrap voor een omzetdaling van 20 procent of meer. Daarna gaat het wat beter, maar in 2021 wordt geen volledig herstel verwacht.

Verreweg de belangrijkste oorzaak van het verslechterende bedrijfsklimaat is een afname van de vraag (85 procent). Ook het implementeren van sociale afstandsmetingen levert een grote bijdrage, gevolgd door vraagstukken op het gebied van bevoorrading en logistiek, en verzuim.

Naast generieke bedrijfsondersteunende maatregelen roept FME de overheid op om r&d te stimuleren. ‘Bedrijven moeten zichzelf uit deze crisis innoveren’, zegt FME-voorzitter Ineke Dezentjé. De branchevereniging stelt voor om de belastingvermindering op het loon voor werknemers werkzaam in r&d (WBSO) uit te breiden. Het zou ook graag de versnelde introductie van het zogenaamde ‘Groeifonds zien, een grootschalig innovatiefonds dat sinds het begin van de coronacrisis is opgeschort.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.