Tech United weer tweede op WK robotvoetbal

René Raaijmakers
Leestijd: 1 minuut

Het robotvoetbalteam Tech United heeft de tweede plek veroverd in de eredivisie van het WK Robocup 2009 in het Oostenrijkse Graz. Regerend Europees kampioen RFC Stuttgart klopte de vijf voetbalrobots uit Eindhoven in de finale van de Middle Size League met 4-1.

Tijdens de finalewedstrijd maakten de robots van de universiteit Stuttgart in de beginfase het verschil. De Eindhovense robots zagen hun doelpogingen gestopt door de Duitse keeper. Tijdens het WK heeft Tech United slechts twee wedstrijden verloren, beide van Stuttgart. In de halve finale schakelde het Eindhovense team nog regerend wereldkampioen Cambada (Portugal) uit met 2-0. In totaal namen er veertien teams deel. Tech United prolongeert hiermee de status van vicewereldkampioen die het team vorig jaar in China bemachtigde.

In de Middle Size League waaraan ook het team van de Technische Universiteit Eindhoven deelneemt, spelen teams van vijf robots tweemaal vijftien minuten tegen elkaar. Vanaf het startsignaal doen de robots dat zonder menselijke tussenkomst. Dankzij camera‘s hebben de robots een zichtveld van 360 graden waarmee ze de bal en de andere spelers kunnen traceren. Intelligent geprogrammeerde algoritmes zorgen ervoor dat de robots zelf hun wedstrijdtactiek bepalen. Dit levert spannende wedstrijden op waarin de robots mooie lobs, een-tweetjes, passes en counters laten zien zonder dat er een mens aan te pas komt.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.