Tech United slaat dubbelslag op robot-WK

Alexander Pil
8 juli 2019

Tijdens de jaarlijkse robotkampioenschappen is het Tech United-team van de TU Eindhoven tweemaal wereldkampioen geworden. Het robotvoetbalteam won in de finale van China, en de Eindhovense zorgrobot haalde in zijn categorie ook de meeste punten. De Robocup, die dit jaar in Sydney was, is hét jaarlijkse internationale toernooi voor autonome robots.

Na een zenuwslopende voetbalfinale tussen de Chinese aartsrivaal Water en Tech United kwam het Eindhovense team als overwinnaar uit de strijd. Pas in de laatste minuut maakte Tech United de score gelijk door een schot van Lieke Motors (alle robots zijn dit jaar vernoemd naar Oranjeleeuwinnen). Ook in de verlenging bleef het spannend. Tech United kwam weliswaar op 5-4 voorsprong door een actie van Dominique Bluetooth, maar Lineth Rekenbrein creëerde pas vlak voor het eindsignaal meer afstand met de 6-4. Team Water was sterk in de aanval en de verdediging van Tech United werd meermalen op de proef gesteld.

Teamcaptain Wouter Kuijpers: ‘Het team heeft getraind op gevarieerde strategieën bij spelhervattingen zoals inworpen en vrije trappen.’ Door een nieuw stuk software is het nu mogelijk om een strategie te kiezen die perfect is aangepast op de betreffende tegenstander. Zo kon tijdens de eindfinale een strategie worden gebruikt, speciaal toegesneden op het vaak fysieke spel van de Chinese rivaal Water, die de Eindhovenaren al vaker in de finale troffen.

Hero

Ook in de categorie zorgrobots heeft Tech United, met een ruime afstand tot de nummer twee, een wereldbeker behaald. In de Domestic Standard Platform League voor zorgrobots gebruiken alle teams dezelfde robot, een Toyota HSR, maar elk team bouwt zijn eigen software. De Eindhovense HSR heet Hero en blinkt vooral uit in zijn wereldmodel. De robot maakt een 3d-kaart van de muren, plaatst daarin allerlei digitale voorwerpen zoals kasten en banken, en er is speciale code die uitlegt dat het handiger is om vóór een kast te gaan staan in plaats van ernaast.

Tijdens de challenges kregen de robots opdrachten via de populaire messagingservice Telegram, zoals ‘Find Josja in the living room’ en ‘Take out the garbage’. Zulke taken lijken misschien eenvoudig, maar voor robots zijn er nog veel uitdagingen. Niet alleen moet er een digitale kaart worden gemaakt van de ruimte, maar de robot moet ook de opdracht goed begrijpen, voorwerpen zoals banken en blikjes kunnen herkennen, en optimale strategieën voor verschillende opdrachten uitdenken.