Tech United herovert wereldtitel robotvoetbal

Alexander Pil
27 juni 2018

Het Eindhovense robotvoetbalteam Tech United heeft vorige week in Montreal de Robocup 2018 gewonnen. In de elfde finale op rij rekende het af met de Portugese concurrent Cambada. Het werd 1-0. Het betekent het vierde kampioenschap in de Mid Size League, de koningsklasse van het robotvoetbal.

De weg naar de finale verliep soepel voor Tech United. Het verloor slechts een van de twaalf kwalificatiewedstrijden, toevallig van Cambada. Door dat goede resultaat plaatste Tech United zich als eerste voor de halve finales. Zo ontliep het Cambada en het Chinese Water, de andere twee serieuze gegadigden voor de wereldtitel. De halve finale tegen het Chinese Nubot-team was een koud kunstje: 10-0. De finale werd echter een zenuwslopende ontmoeting. Al snel moest de eerste Tech United-robot naar de kant voor de nodige reparaties. Tot de rust werd er niet gescoord. Na de korte pauze waarin er veel werd gesleuteld en getest, scoorde Tech United als snel de 1-0. Onder meer door goed keeperswerk kon het die voorsprong tot het eind vasthouden.

Na de finale speelde de robotvoetballers een vriendschappelijk potje tegen de organisatie van de Robocup. Daar werd duidelijk dat de ontwikkelaars nog ver zijn verwijderd van hun doel: winnen van de menselijke wereldkampioenen. Bekijk de beelden hier.

Falcons

In dezelfde klasse deed nog een Nederlands team mee. De Falcons, gesponsord door ASML, zitten in een compleet andere ontwikkelfase dan Tech United. Het team verloor al zijn poulewedstrijden en wist slechts twee keer het net te vinden. Voor de Falcons gaat het echter nog niet om winnen. Het team kijkt terug op een geslaagde Robocup onder meer omdat het een multicameraconcept heeft geïntroduceerd, een nieuwigheidje in het robotvoetbal. Ook speelde het zonder problemen op een groter veld (22 bij 14 meter) dan het gewend is (18 bij 12 meter). En heeft het de balbehandeling en het dynamische samenspel verbeterd.

Roboteam Twente

Op de Robocup strijden ook kleinere robots om de wereldtitel. In de Small Size League is Roboteam Twente de Nederlandse vertegenwoordiger. De ploeg deed vorig jaar voor het eerst mee en behaalde toen de veertiende plek in een veld van twintig deelnemers.

 advertorial 
Daan Meijsen

Ingredients enabling carbon neutrality of warehouse systems

5 oktober 2023 vindt de INCOSE-NL workshop 2023 plaats, met spreker Daan Meijsen van Vanderlande. Tijdens de workshop krijg je inzicht in de verschillende cross-cutting duurzaamheidsperspectieven voor hightech systemen. Bekijk het volledige programma online en registreer nu!

Door een aantal technische problemen verloor Roboteam Twente zijn eerste twee poulewedstrijden (twee keer 0-10). De tweede dag waren die grotendeels opgelost waardoor de Tukkers de laatste wedstrijd met 3-1 wisten te winnen. In de knock-outfase verloor Roboteam Twente nipt met 2-0 waardoor het op een gedeelde zevende plek eindige in een veld van zeventien deelnemers. Het Chinese Zjunlict ging er met de titel vandoor.

@Home

Naast de robotvoetbalcompetitie doet Tech United ook mee aan de @Home-competitie met de zorgrobots Amigo en Sergio. Binnen deze competitie is het doel om robotica te ontwikkelen die service en assistentie kan verlenen in thuis- of zorgsituaties.

De eerste wedstrijddag verliep redelijk voor Tech United. Amigo opende voor het eerst een deur, maar had dan weer veel moeite met het oppakken van voorwerpen, iets dat hij al veel langer doet. Na dag 1 stond het team op de vierde plek.

Voor de Open Challenge op dag 2 borduurde Tech United voort op het scenario tijdens de German Open van dit jaar. Stel je ligt op de bank en wilt wat drinken, maar je zorgrobot is een paar kamers verderop. Dan zou je met de huidige manier van communicatie twee opties hebben: heel hard roepen in de hoop dat de robot je hoort of naar de robot toelopen om hem het commando te geven, maar dan zou je net zo goed zelf je drankje kunnen pakken. Met de nieuwe interface van Tech United is het nu mogelijk om je robot online commando’s te geven.

Op de derde dag verlieten de robots de hal in Montreal. De restaurantchallenge vond namelijk plaats in een echt restaurant. Doel is om Amigo te laten functioneren als een goede bediende. Zo moet hij het opmerken wanneer klanten wat willen bestellen, de bestellingen opnemen, deze doorgeven bij de bar en de juiste bestelling vervolgens naar de juiste gasten brengen.

Tech United stond er goed voor, maar de Robocup-jury besloot het team nul punten toe te kennen voor de vaatwasserchallenge. Daardoor misten de Eindhovenaren de finale. In de strijd om brons presteerden de robots foutloos en voerden ze de vaatwasseropdracht met uitgebreide elementen haarfijn uit. Gedurende de challenge belde een teamlid aan en Amigo deed open. De robot herkende het teamlid en begeleidde hem naar de eetkamer waarna hij wat te drinken voor hem haalde. In de tussentijd kwam er een tweede gast de ruimte in, maar dit bracht Amigo niet in de war: hij kon nog steeds de goede bestelling bij de juiste persoon bezorgen. De bronzen finale verliep zo goed dat Tech United werd beloond met de derde plek. De titel ging naar het Duitse Homer.