Tandem LMS-Fraunhofer modelleert en simuleert banden

Nieke Roos
Leestijd: 1 minuut

LMS International en het Fraunhofer-instituut LBF gaan samen geavanceerde simulatiesoftware ontwikkelen voor autobanden. Daartoe hebben de Leuvense meetspecialist en het onderzoekscentrum uit het Duitse Darmstadt een strategisch partnerschap gesloten. De twee borduren voort op de CDTire-programmatuur van LMS, die de weginput voor een voertuig accuraat kan voorspellen. In combinatie met de modelleer- en simulatiegereedschappen Imagine.Lab (1D) en Virtual.Lab (3D) uit Leuven moeten gebruikers nieuwe voertuigontwerpen realistisch kunnen simuleren op aspecten als comfort, duurzaamheid en noise, vibration and harshness (NVH), maanden voordat de eerste prototypes beschikbaar zijn.

Volgens de overeenkomst neemt Fraunhofer LBF de rechten en plichten voor CDTire op zich en bouwt het de software uit. Het onderzoekscentrum wil onder meer functionaliteit toevoegen voor innovaties zoals banden met een extreem lage aspectratio en run-flats en voor realtime hardware-in-the-loopsimulatie. Daarnaast wil het de omgeving geschikt maken voor andere typen banden, bijvoorbeeld van landbouwvoertuigen en motoren. Op basis van de laatste testtechnieken en parametriseringsalgoritmes gaat het centrum bovendien nieuwe methodes ontwikkelen voor de identificatie van bandkarakteristieken en de validatie van modellen. LMS blijft CDTire vermarkten als onderdeel van Imagine.Lab en Virtual.Lab.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.