Tachtig

René Raaijmakers

16 oktober 2013

Wat heeft Brainport Industries? Beter: wat heeft Brainport Industries wat anderen niet hebben? Hoe komt het dat er in Eindhoven een succesvol samenwerkingsverband is opgestaan van maar liefst tachtig hoogwaardige toeleveranciers, terwijl we in Nederland al zoveel clubs hebben?

De jaarlijkse bijeenkomst in Eindhoven, afgelopen 1 oktober, beantwoordde die vragen voor een groot deel. Op de High Tech Campus stond een club die niet bij elkaar kwam voor de gezelligheid, maar om zijn problemen op lossen. Bij de start heeft Brainport Industries er bewust voor gekozen om als coöperatie door het leven te gaan, zei medeoprichter Marc Hendrikse van NTS. ’We moeten het zelf doen. Dat is niet altijd de gemakkelijkste weg, maar het moet wel gebeuren en daarom doen we het ook.‘

Het contrast met de T&U Manifestatie van de Nederlandse vereniging van toeleveranciers (Nevat), vorig jaar oktober, was groot. Het Nevat-programma was vooral informatief en onderhoudend, met voor iedereen een petje om het clubgevoel te versterken. In Hart van Holland in Nijkerk was nauwelijks een vertegenwoordiger uit Eindhoven te bekennen, terwijl veel Brainport-toeleveranciers toch lid zijn van de Nevat-sector System Suppliers. In het zuiden hebben ze het gewoon te druk voor feestjes op werkdagen. Een directeur van een grote systeemleverancier uit het Zuiden kwam even in Nijkerk kijken, maar pakte na tien minuten teleurgesteld zijn biezen. Nevat heeft in ieder geval een les geleerd: vorige week hield het zijn manifestatie in Eindhoven.

Het bijzondere is dat Brainport Industries na krap drie jaar al in staat is om oplossingen te laten zien. Waar zelfs de OEM‘s in het zuiden er amper in slagen om samen hun tekort aan technici op te lossen, daar heeft Brainport Industries de handen ineen geslagen met Spomm om het carrièreperspectief voor technici op mbo-niveau sterk te verbeteren.

De geschatte vraag naar mbo-krachten tot 2016 voor regio Eindhoven, Helmond en Veghel bedraagt maar liefst 3600. Er is intussen veel interesse van jongeren voor mechatronica, maar vooral aan CNC-frezers, lassers en plaatwerkers is een groot gebrek. Het mooie is dat gezamenlijke belangen het nu in Eindhoven winnen. VDL-ETG is bijvoorbeeld nog geen Brainport Industries-lid – met zijn half miljard euro omzet per jaar is het groter dan de twee grootste Brainport Industries-trekkers Frencken en NTS – en dopt het zijn eigen boontjes. Toch hebben Brainport Industries en Spomm – een door vooral VDL-bedrijven beheerst opleidingscentrum – elkaar gevonden.

 advertorial 
Daan Meijsen

Ingredients enabling carbon neutrality of warehouse systems

5 oktober 2023 vindt de INCOSE-NL workshop 2023 plaats, met spreker Daan Meijsen van Vanderlande. Tijdens de workshop krijg je inzicht in de verschillende cross-cutting duurzaamheidsperspectieven voor hightech systemen. Bekijk het volledige programma online en registreer nu!

Dit leverde applaus op van verschillende stakeholders. ’Voor mij is het een fantastische dag‘, zei William Pijnenburg, directeur van AAE en bekend om zijn activisme rond opleidingen. ’Eindelijk is er duidelijkheid tussen overheid, ondernemingen en opleidingen. We wijzen niet meer naar elkaar, maar geven inhoud. Het werk om al die versnipperde plannen bij elkaar te brengen is niet voor niets is geweest. Je hebt toch van die gekken nodig die dit doorzetten en realiseren‘, zei Pijnenburg, wijzend op Edward Voncken (KMWE), de trekker van Brainport Industries College.

Het blijft niet bij opleiden. BI-bedrijven trekken ook samen op in de R&D, waarbij ze in gemeenschap werken aan processen en technologie zoals product life-cycle management, IPC-spilrendement en additive manufacturing. Het mooiste voorbeeld is waarschijnlijk Addlab, een gemeenschappelijk lab voor 3D-fabricage waarin negen BI-bedrijven investeren. De leden zijn zelfs van plan om bij luchthaven Eindhoven een Brainport Industries Park neer te zetten. Het idee is om samen flexibele ruimtes te maken voor verspannen, productie, assemblage en kantoren. ’Wij hebben of te veel of te weinig ruimte. Nooit precies genoeg‘, vatte Hendrikse het probleem samen.

Als je naar de leden kijkt, dan is Brainport Industries een soort Nevat Systems Suppliers Plus is. Systeemleveranciers, met ingenieurs- en designbureaus, producenten, enkele softwarehuizen en zelfs een aantal Duitse technologieleveranciers als Lenze en Festo. Hightech betekent business en nieuwe markten. Succes trekt aan.

Wie nu naar de Brainport Industries-leden kijkt, kan constateren dat het een volwassen club is met landelijke dekking. De vraag gaat zeker spelen of de bijeenkomsten niet wat centraler moeten worden georganiseerd – maar daar zijn wel een paar risico‘s aan verbonden. In ieder geval hoeft Brainport Industries-directeur John Blankendaal voorlopig niet op pad om leden te werven; hij kan zich richten op de inhoud.