T40-koppelmeetflenzen HBM gaan tot 10 kNm

Nieke Roos
Leestijd: 1 minuut

Meet- en weegspecialist Hottinger Baldwin Messtechnik (HBM) heeft nieuwe versies op de markt gebracht van zijn T40-koppelmeetflens. De T40 is nu ook leverbaar voor nominale koppels van 5 en 10 kNm. De hele serie heeft een bereik van 500 Nm tot 10 kNm en is daarmee geschikt voor vrijwel alle toepassingen met testbanken. Typische applicaties zijn automotivetestbanken voor chassis, motoren of versnellingsbakken. De T40 is ook inzetbaar voor het testen van elektromotoren, generatoren en pompen.

Hun compacte ontwerp maakt de T40-koppelmeetflenzen eenvoudig te monteren. Ze gebruiken geen slipringen of lagers en zijn daarom onderhoudsvrij en slijtvast. Dit resulteert in een zeer hoge betrouwbaarheid en dus een minimale stilstand van de testbanken. De T40-serie is bestand tegen extreem hoge belasting en trillingen. In het kader van de EN 60068-2-6-norm heeft HBM de trillingsbelasting in alle drie de ruimtelijke richtingen getest. Daarvoor heeft de T40 zonder problemen tweeënhalf uur lang acceleraties doorstaan tot wel 20g in het frequentiebereik van 10 Hz tot 2 kHz.

De datatransmissie tussen de rotor en de stator verloopt in de T40 digitaal, zodat een foutloze data-acquisitie en -overdracht zelfs mogelijk is onder zeer moeilijke omstandigheden met bijvoorbeeld elektromagnetische interferentie of temperatuurschommelingen. Het gemeten koppel is ofwel als voltage ofwel als frequentie door te geven. De T40 werkt optimaal samen met de interfacemodule Tim 40 van HBM. Daardoor krijgt de gebruiker van de koppelmeetflens de beschikking over additionele interfaces en analoge outputs. Daarnaast maakt de Tim 40 integraties met Ethernet en koppelingen met de veldbussystemen Canopen en Profibus DP mogelijk.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.