Systeemarchitecten steken handen uit de mouwen voor duurzaamheid bij ASML

René Raaijmakers
4 oktober 2022

Systeemarchitecten bij ASML gaan de handen uit de mouwen steken. De lithogigant legt de duurzaamheidslat hoog en dat betekent meer aandacht voor hergebruik binnen een toch al zeer complexe systeempuzzel.

Op de Bits&Chips Sustainability conferentie schetst Stef Calon volgende week in ’s-Hertogenbosch de eerste contouren van het duurzame architectuurontwerp dat de basis moet vormen voor circulaire productlevenscycli.

ASML legt de lat hoog. Het bedrijf wil minder nieuwe onderdelen ontwerpen. Tegelijkertijd wil de apparatenbouwer het hergebruik van onderdelen vergroten. De doelstelling is ruim 95 procent hergebruikte onderdelen in 2025. Om dit te bereiken is een duurzame architectuur een basisvoorwaarde.

Stef Calon werkt als mechanical development re-use engineer bij ASML. Enkele jaren geleden werd hij aangenomen bij de afdeling EUV system delivery van ASML om daar zijn afstudeerstage te doen tijdens het afronden van zijn master aan de TU Eindhoven. Zijn taak was om te onderzoeken hoe duurzaamheid kan bijdragen aan kostenreductie tijdens de ontwerpfase van een EUV-systeem.

Tijdens zijn onderzoek ontdekte Stef hoe ingenieurs kunnen ontwerpen met circulaire ontwerpstrategieën (design for re-use) die bijdragen aan het minimaliseren van afval, terwijl ze toch waarde blijven leveren. Na zijn afstuderen werd Stef aangenomen bij ASML om de aanbevelingen te implementeren.

Maximaal hergebruik vereist dat onderdelen zo lang mogelijk toepasbaar en functioneel blijven, voor zoveel mogelijk producten. Zo worden metroframes van bestaande systemen compatibel gemaakt met de nieuwste configuratie zodat ze kunnen worden geretourneerd. Hieruit leerden Stef en zijn collega’s onder meer dat waterkoelkanalen moeten worden ontworpen met het oog op reiniging en corrosiebestendigheid. Verder moeten de frames ook gestandaardiseerde interfaces bevatten om integratie met toekomstige systemen mogelijk te maken.

Stef Calon en acht andere interessante presentatoren komen volgende week samen op de Bits&Chips Sustainability conferentie. Meer informatie over het programma en inschrijven.