Surveillancesysteem Thales ziet zee aan pixels

Nieke Roos
Leestijd: 4 minuten

De afgelopen twee jaar ging de High-Tech Systems Action Award telkens net aan de neus van Thales voorbij. Nu gaan de Hengeloërs voor drie keer is scheepsrecht met de Gatekeeper. Dit opto-elektronische surveillancesysteem bewaakt de nabije omgeving van vaartuigen.

Het Gatekeeper-surveillancesysteem van Thales Nederland speurt zijn directe omgeving af naar mogelijke dreigingen, zoals kleine bootjes en mijnen. Het gebruikt daarbij ogen die zijn opgebouwd uit commerciële HD-tv-camera‘s en infraroodsensoren. Elk oog kan zo‘n vijf kilometer ver kijken in een horizontale hoek van 120 graden. Het systeem naait de afzonderlijke blikvelden naadloos aaneen tot 360 graden rondzicht. De Koninklijke Marine installeert Gatekeepers op vier nieuw te bouwen patrouilleschepen, die in 2010 en 2011 de werf verlaten. Afgelopen december kreeg Thales daar nog eens een opdracht bij voor twee bestaande marinefregatten.

Het idee achter de Hengelose waakhond ontstond al in 1998. ’We hadden niet-bewegende radars, waarom dan ook geen stilstaande camera‘s?‘, vertelt Pim van Wensveen, geestelijk vader van de Gatekeeper en destijds verkoopmanager bij Thales. ’Klanten hadden aangegeven zoiets te missen in ons portfolio. Met collega‘s ben ik toen gaan filosoferen en zo is het idee langzaam gerijpt. Aanvankelijk was er weinig geloof in de organisatie dat we het konden maken en dat er echt behoefte aan was. In 1998 was het ook nog een ideaal; de technologie was nog niet zover.‘

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.