Subsidiekaalslag? Nog voldoende in het vat

Rolf Grouve is directeur van subsidieadviesbureau Currency Connect.

Leestijd: 2 minuten

Met de komst van het kabinet-Rutte werd al snel helder dat er flink zou worden bezuinigd op de ondernemerssubsidies. Met Maxime Verhagen als minister van ELI aan het roer wordt steeds duidelijker wat de gevolgen van de aanval op de subsidiepotjes zijn. Het worden er in elk geval veel minder. En het nieuwe toverwoord is durfkapitaal. Ook wordt er vijfhonderd miljoen euro vrijgemaakt om meer belastingvoordeel te creëren voor bedrijven.

Het schrappen van allerlei subsidies voor bedrijven is niet per se slecht voor ondernemers. Het woud aan kleinschalige onvindbare regelingen en ondoorzichtige bureaucratische subsidieprogramma‘s is nu zo groot dat de gemiddelde ondernemer het spoor al snel volledig bijster raakt. Het is niet voor niets dat er jaar in jaar uit een kapitaal aan subsidiegeld onbenut blijft. De ondernemer weet niet waar hij recht op heeft, waar hij zijn subsidie moet aanvragen en hoe hij deze ook kan behouden. Het bundelen van al die verschillende subsidieregelingen in een aantal grote, duidelijk toegankelijke subsidies is daarom een goed plan.

Voor zover nu bekend, blijft een aantal belangrijke ondernemerssubsidies bestaan. Zo wordt er dit jaar zelfs extra geld gepompt in de Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk (geld voor innovatie en ontwikkeling) en worden populaire energieregelingen, zoals de Energie-investeringsaftrek, ook niet van de subsidielijst geschrapt. Verder blijft samenwerken hot in subsidieland. De succesvolle mkb-regeling Innovatieprestatiecontract (IPC) wordt daarom in 2011 voortgezet. De Europese subsidies lopen, mits het budget niet is uitgeput, nog tot eind 2013 en op provinciaal niveau zullen de regelingen voor ondernemers dit jaar echt niet allemaal tegelijk verdwijnen. Al zijn het wel juist deze regelingen die op den duur flink op de schop gaan.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.

Gerelateerde artikelen