Subsidie voor ontwerptools

Rolf Grouve is adjunct-directeur van subsidieadviesbureau Currency Connect.

Leestijd: 2 minuten

Voor niet alle ICT-projecten is een hapklare subsidie te vinden. Hoewel menig subsidieregeling de laatste jaren een stuk toegankelijker is geworden voor de creatieve sector, is het soms nog flink zoeken naar beschikbaar overheidsgeld voor een innovatief ICT-project. Ook ontwikkelaars en producenten van ontwerptools lopen hiertegen aan. Toch zijn er opties om subsidie aan te vragen voor het ontwikkelen van ontwerptools en het onderzoek naar de technische haalbaarheid van een ontwerptool. Zo kunnen toolontwikkelaars zich bijvoorbeeld beroepen op diverse onderdelen van de WBSO, het innovatieprogramma Service Innovation & ICT (SII) en een aantal regionale regelingen.

De Wet Bevordering Speur- & Ontwikkelingswerk (WBSO) is bij de meeste ondernemers bekend daar waar het gaat om klip-en-klare ontwikkelprojecten. Waar veel minder bedrijven van op de hoogte zijn, is dat de regeling ook een onderdeel kent dat zich richt op onderzoek. Met name deze tak zou interessant kunnen zijn voor projecten rond ontwerptools. Binnen de ICT-sector worden beoogde oplossingen namelijk altijd onderzocht op technische haalbaarheid. De uren die daarin worden gestoken, zijn subsidiabel via de WBSO. ICT-bedrijven die dus de technische haalbaarheid van een ontwerptool of een aanpassing binnen een tool toetsen, dragen na het benutten van de WBSO minder loonheffing af. Dit jaar is de afdrachtvermindering 50 procent van de eerste 220 duizend euro van de totale R&D-loonsom en 18 procent van de resterende loonsom. Zo kan de WBSO uw haalbaarheidsonderzoek een stuk beter betaalbaar maken.

Het subsidieprogramma SII richt zich niet zozeer op de ontwikkeling maar meer op de samenwerking tussen bedrijven in de creatieve en de financiële sector. Er is tot 2011 liefst 12,5 miljoen euro subsidie beschikbaar voor projectgroepen met daarin mkb‘ers, grote bedrijven en kennisinstellingen. Deze subsidie is dus aantrekkelijk voor ontwikkelaars en producenten van ontwerptools die binnen een project samenwerken met derden. De subsidie is vooral bedoeld voor projecten waarbij de focus ligt op de programmatuur rond informatieve diensten, waaronder e-facturering, e-betaling, slimme communicatietechnologie en mediadiensten. De subsidie is betrekkelijk nieuw. De exacte invulling en mogelijke subsidiebedragen worden binnenkort bekendgemaakt.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.

Gerelateerde artikelen