Subsidie voor investeren in opkomende markten

Rolf Grouve is directeur van innovatie- en subsidieadviesbureau Currency Connect.

Leestijd: 2 minuten

Ondernemers die investeren in opkomende markten of samenwerken met bedrijven in een van de zestig aangewezen ontwikkelingslanden, kunnen gebruikmaken van twee populaire exportsubsidies: het PSI (Private Sector Investeringsprogramma) en de subsidieregeling Internationaal Excelleren. Ondanks dat het PSI recentelijk negatief in het nieuws kwam (financiering megavarkensstal in Bosniƫ) is het een bijzonder mooie subsidiekans.

Een PSI-project is een investeringproject door een Nederlandse onderneming in samenwerking met een lokaal bedrijf in een van de zestig PSI-landen in Afrika, Aziƫ, Latijns-Amerika, Oost-Europa of het Midden-Oosten. Het project moet vernieuwend zijn voor het betreffende land en zowel bestaan uit het investeren in hardware (machines) als technische assistentie zoals training en projectmanagement. Het project moet leiden tot langdurige samenwerking en een positieve invloed hebben op de lokale economie, bijvoorbeeld doordat het de werkgelegenheid stimuleert of de resultaten van de onderneming verbetert. De subsidiebijdrage is 50 procent van de subsidiabele kosten en kan oplopen tot 750 duizend euro.

Het doel van de subsidie Internationaal Excelleren is het ondersteunen van Nederlandse bedrijven die investeren in specifiek China of India en die zo de export naar deze landen willen bevorderen. De regeling bestaat uit drie onderdelen: subsidiƫring van orders, investeringsprojecten en kennisverwerving.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naarĀ 024 350 3532Ā of stuur een e-mail naarĀ info@techwatch.nl.

Gerelateerde artikelen