STW-programma autonome sensoren trapt af

Paul van Gerven
Leestijd: 3 minuten

Het Autonomous Sensor Systems (Assys)-programma van STW is deze zomer van start gegaan met een call for pre-proposals. Binnen het langlopende initiatief gaan Nederlandse kennisinstellingen samen met de industrie onderzoek doen naar autonome sensoren en sensornetwerken die moeten functioneren onder zware omstandigheden of op bewegende objecten. Assys noemt in zijn programmabeschrijving gezondheidszorg, offshore, ruimtevaart, wafersteppers en watermanagement als typische toepassingsgebieden, maar onderzoeksvoorstellen hoeven niet per se in een van deze gebieden te vallen.

’Het opereren van de sensoren in een extreme of ontoegankelijke omgeving is een noodzakelijke beperking. Anders wordt het programma te breed. We willen juist een duidelijk synergie tussen de uiteindelijke voorstellen die worden gehonoreerd‘, vertelt initiatiefnemer Gerard Meijer, sensorgoeroe en Simon Stevin-meester die werkt bij de TU Delft. ’Het idee werd geboren bij een overleg over de koers van mijn eigen groep. Maar al snel bleek dat er elders soortgelijke ideeën bestonden, zowel in de academische wereld als in de industrie‘, aldus de hoogleraar, die vervolgens het programma samen met zijn Delftse collega Alle-Jan van der Veen in de steigers zette.

Meijer: ’Aan de andere kant kunnen onder de genoemde ’beperking‘ nog een heleboel verschillende toepassingen worden geschaard. Je kunt Assys zien als een paraplu waaronder vele soorten behoeften aan sensorfunctionaliteit onder passen, van de machines van ASML tot dijkbewaking. De wetenschappelijke uitdagingen om dit soort ’voelers‘ te maken liggen sterk in elkaars verlengde.‘ Alleen voorstellen die minimaal twee van de vier aangewezen sleutelgebieden beslaan, komen in aanmerking. Deze sleutelgebieden zijn sensoren en elektronica, draadloze stroomvoorziening, draadloze communicatie en gedistribueerde verwerking.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.