STW deelt zeven startersleningen uit

Pieter Edelman
Leestijd: 2 minuten

Technologiestichting STW heeft de toekenningen in haar Take Off-programma bekendgemaakt. Zeven voorstellen krijgen een fase 2-lening ter waarde van 250 duizend euro, waarmee ingenieurs hun vinding naar de markt kunnen brengen. Fase 2 is een vervolg op een fase 1-subsidie van veertigduizend euro voor een haalbaarheidsonderzoek. Daarvan deelt STW er 23 uit.

Vijf van de fase 2-toekenningen zijn medisch van aard, waarvan er twee zich weer op chirurgie richten. TUE-spin-off Microsure, dat ontstaan is uit het promotieonderzoek van Raimondo Cau, ontvangt een lening voor de verdere ontwikkeling van zijn telemanipulator voor microchirurgie. Met dit systeem kunnen de bewegingen van de chirurg verkleind worden en trillingen worden weggefilterd, waardoor zeer nauwkeurig geopereerd kan worden. Aan de TU Delft ontvangt Tim Horeman een STW-lening voor de doorontwikkeling van een stuurbaar instrument voor operaties aan de meniscus.

Verder krijgt Novioscan, een Nijmeegse start-up voor mems-gebaseerde ultrageluidsystemen, een lening voor het voorstel om de blaasinhoud continu te monitoren. Bruxlab, een start-up die werkt aan het detecteren van tandenknarsen met de microfoon in een smartphone, krijgt een honorering voor de ontwikkeling van zijn Bruxstickers. Deze sensorstickers bevatten een accelerometer en bluetooth-radio om bewegingen van de onderkaak te monitoren tijdens de slaap. Niels Geijsen van het Hubrecht Laboratorium ten slotte ontvangt een lening voor de uitwerking van een gentherapie voor spierdystrofie.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.