Strategie, positie en management Besi ter discussie
Er komt een onafhankelijk onderzoek naar de koers van BE Semiconductor Industries. Het Duivense bedrijf stemde hiermee in, nadat de aandeelhouders Blikkenburg, Darlin en Velocity Capital tijdens de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering scherpe kritiek hadden geuit op het bedrijf. Aanleiding zijn de teleurstellende resultaten over 2007.
De drie aandeelhouders wijzen erop dat Besi de afgelopen tien jaar geen aandeelhouderswaarde heeft opgeleverd. De motie waarin ze vroegen om een onderzoek werd unaniem gesteund. Ook het management staat ter discussie. ’We willen drie zaken weten‘, verklaart Maarten Hartog, directeur van Darlins beheermaatschappij Teslin. ’Is de strategie van Besi juist? Wat is zijn positie in de markt en is de invulling van de top juist?‘ Blikkenburg, Darlin en Velocity Capital hebben gezamenlijk 13,74 procent stemrecht en ongeveer 14,7 procent van het kapitaal.
Besi werkt al enkele jaren aan een reorganisatie van zijn productie en zijn R&D. Het bedrijf verplaatste zijn onderdelenfabricage naar Azië in reactie op Aziatische concurrenten die machines aanboden voor weggeefprijzen. De machinebouwer heeft hardnekkige problemen in onderzoek en ontwikkeling. Dochters Fico en Meco hielden lange tijd hun eigen R&D in de lucht, zonder van elkaars kennis te profiteren.
De Duivenaren startten daarom vorig jaar met het ontwikkelen van machines op een gemeenschappelijk platform en met onderling uitwisselbare onderdelen. Daarmee verwachten ze de winstgevendheid en het werkkapitaal aanzienlijk te verbeteren.
De nieuwe koers biedt onvoldoende vertrouwensbasis voor de aandeelhouders Blikkenburg, Darlin en Velocity Capital. Zij willen in een onafhankelijk onderzoek bevestigd zien dat Besi met de huidige koers op de goede weg is. ’Wij vragen ons af of dit de strategie is om tot een winstgevende onderneming te komen‘, zegt Hartog van Darlin, dat sinds vier jaar belegt in Besi. ’Wij zien al vier jaar nieuwe maatregelen en willen bevestigd zien wat wel en niet goed is. Besi‘s huidige Dragon-plan willen we niet dwarsbomen.‘ Overstappen op gemeenschappelijke platformen en onderdelen is een logische stap. ’Maar we willen wel weten of dit de goede weg is, inclusief de mensen die er nu zitten‘, aldus Hartog.
De insteek van de drie Besi-investeerders is een andere dan de vijandige opstelling die de hedgefondsen Fursa en Hermes innemen tegenover het management van ASM International. Hartog: ’Fursa heeft zijn conclusies al getrokken, dat levert een iets verharde situatie op. Wij staan niet ’à la Fursa‘ lijnrecht tegenover het management van Besi. We willen een onafhankelijk onderzoek dat moet uitwijzen of de huidige koers de goede is. Wij wachten de uitslag van het onderzoek af. Wellicht zijn ze op de goede weg, maar het kan ook zijn van niet.‘
Dat het de drie aandeelhouders menens is, gaven ze enkele weken geleden al aan in de benoemingsprocedure voor twee nieuwe commissarissen. Besi‘s management betrok zijn aandeelhouders onvoldoende bij de benoeming van Andreas Leimbach en Mona ElNaggar. Blikkenburg, Darlin en Velocity Capital waren niet blij met de procedure en lieten weten zich te beraden. Besi trok daarop de kandidaten in. ’Besi had dit onvoldoende met ons afgestemd‘, aldus Hartog, die verder onbekend zegt te zijn met Leimbach en ElNaggar. ’Het gaat erom dat wij betrokken willen worden en er commissarissen komen die wij kunnen steunen.‘
Binnen zes maanden draagt Besi nieuwe kandidaten voor. Daarvoor komt er een speciale commissie met vier vertegenwoordigers van de aandeelhouders. Zij moeten de Duivense commissarissen adviseren over de opvulling van de vacante plaats van oud-commissaris Sinninghe Damsté en de vrijkomende plek van Willem Maris, de oud-topman van ASML die binnenkort na twaalf jaar vertrekt als commissaris.