Stodt lanceert hbo-module mechatronica

Alexander Pil
Leestijd: 2 minuten

De technologische industrie ontwikkelt zich tot een Smart Industry en die vraagt veel van haar medewerkers. Ze moeten complexe producten en processen kunnen analyseren om problemen op te lossen en storingen te verhelpen. Bovendien moeten ze goed kunnen communiceren met collega’s uit andere disciplines. Samen met een groot aantal bedrijven heeft opleidingsinstelling Stodt Toekomsttechniek voor deze competenties een hbo-module Mechatronica ontwikkeld. Op 30 september start de eerste groep voor deze eenjarige deeltijdopleiding.

In de Smart Industry die zich de laatste jaren ontwikkelt, worden complexe (productie)processen geautomatiseerd en online bestuurd. Een belangrijke technische discipline voor deze industrie is mechatronica. Veel medewerkers op de werkvloer, zoals operators en monteurs, hebben hiervoor opleidingen gevolgd op mbo-niveau, tot bbl 4 (beroepsbegeleidende leerweg). Smart Industry vraagt meer, maar in de praktijk blijkt de stap naar een nog hoger niveau, een voltijds hbo-opleiding voor bijvoorbeeld mechatronica, vaak te groot. Voor wie toch wil doorgroeien of verbreden in zijn of haar huidige functie, heeft Stodt de hbo-module mechatronica ontwikkeld. Deze module koppelt theorie en praktijk en is in één jaar in deeltijd te volgen.

Voor de invulling van de module werkte Stodt samen met Techwise Twente. Dit centrum brengt techniek, innovatie, onderwijs en bedrijfsleven bij elkaar om de kwaliteit van het technisch onderwijs te bevorderen. Techwise Twente organiseerde onder meer bedrijfsbijeenkomsten om de opleidingsbehoefte te peilen. Stodt deed zelf ook onderzoek en kreeg van meer dan vijfentwintig bedrijven (waaronder Demcon, Masévon, Nedap en Trumpf) input over hun behoeftes aan ‘smart’ competenties van technische medewerkers.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.