Stilte voor de storm

Rolf Grouve is managing director van subsidieadviesbureau Innovation Connect.

Leestijd: 3 minuten

Wat gaat het aankomende subsidiejaar 2013 ons brengen? In het regeerakkoord van het nieuwe kabinet worden namelijk flinke bezuinigingen aangekondigd op het gebied van ondernemerssubsidies. De meeste regelingen worden volgend jaar nog even met rust gelaten maar vanaf 2014 slaat de versobering in subsidieland hard toe. Zelfs heilige huisjes zoals de WBSO moeten het dan ontgelden.

Het is al jaren onrustig op het gebied van subsidies en fiscale regelingen. De politiek wil stapsgewijs af van de klassieke overheidssubsidies voor ondernemend Nederland en wil dat meer wordt gebruikgemaakt van andere financieringsbronnen zoals fiscale voordeelregelingen, gunstige kredietvormen en durfkapitaal. Hoewel dus al langere tijd grootse veranderingen worden aangekondigd, lijkt het nà volgend jaar niet meer alleen bij woorden te blijven.

Zo wordt er in 2014 in totaal 93 miljoen euro bezuinigd op de Research & Developmentaftrek (RDA), de innovatiebox en de WBSO. En in 2015 loopt dit bedrag zelfs op tot 160 miljoen euro. Ook kleine ondernemers en ZZP‘ers krijgen het zwaar. De regering zal snijden in de fiscale voordelen die deze groepen hebben. Met de 500 miljoen euro besparing wordt de schatkist gespekt. De Afdrachtvermindering Onderwijs ontspringt de dans ook niet. Er staat een vervangende regeling in de steigers, maar het budget wordt wel gehalveerd.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.

Gerelateerde artikelen