Stille werkplaats met lerende dempers

Gregory Pinte deed de afgelopen vijf jaar onderzoek aan de afdeling PMA van de KU Leuven op het gebied van actieve geluidscontrole. In mei verdedigde hij succesvol zijn doctoraat met als titel ’Actieve controle van repetitief impactgeluid‘. Vanaf april is hij projectingenieur bij het FMTC, waar hij voornamelijk werkt rond lerende controle.

Leestijd: 6 minuten

Bij de ontwikkeling van nieuwe machines krijgt een lage geluidsafstraling meer en meer aandacht. Klassieke passieve reductietechnieken zoals omkastingen en dempende materialen volstaan niet meer om aan de hoge akoestische eisen van de machinebouwers te voldoen. Daarom ontwikkelde Gregory Pinte van de afdeling PMA van de KU Leuven in het kader van een IWT-specialisatiebeurs een actief systeem om impactgeluid te onderdrukken. Door op het juiste moment extra trillingen in een machineframe op te wekken, gaat het afgestraalde geluidsniveau drastisch omlaag.

De toenemende geluidsoverlast die gepaard gaat met moderne industriële activiteiten, vormt een steeds belangrijker omgevingsprobleem. Vooral in machineparken met werktuigmachines zoals ponsmachines, persen en plooibanken, die impactgeluid genereren, is de geluidsafstraling te hoog om te blijven voldoen aan de steeds strengere Europese wetgeving. Operatoren van ponsmachines worden bijvoorbeeld blootgesteld aan bijzonder schadelijke piekgeluidsniveaus van meer dan 100 dB(A). Op dit ogenblik trachten machinebouwers het lawaai op een passieve manier te beperken door het aanbrengen van dempende materialen op het machineframe of door het plaatsen van een omkasting rond de machine. Deze maatregelen zijn uiterst geschikt om hoge geluidsfrequenties te dempen, maar niet efficiënt voor de reductie van lage frequenties. Hierdoor zijn de machineoperatoren in veel gevallen nog steeds verplicht gehoorbescherming te dragen. Daarnaast betekenen passieve oplossingen ook een extra kost, verminderen ze vaak het gebruiksgemak van de machine en nemen ze kostbare werkingsruimte in beslag.

Al deze beperkingen van de klassieke, passieve geluidsreductietechnieken tonen aan dat er nood is aan innovatieve concepten zoals actieve controle om een oplossing te bieden voor het impactgeluid bij werktuigmachines. In tegenstelling tot een passief controlesysteem voegt een actief systeem energie toe aan een machine om het geluidsniveau te onderdrukken.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.