Stemming industrie neemt nog niet direct een duikvlucht

Paul van Gerven
2 april 2020

Met een PMI (inkopersindex) van 50,5 in maart is de Nederlandse industrie een van de weinige in Europa die de moed er nog enigszins in lijkt te houden. De index daalde weliswaar 2,4 punten vergeleken met februari, maar in de eurozone kelderde het vertrouwen tot 39,5 – de grootste daling sinds april 2009. Een PMI-score van boven de 50 duidt op groei van economie en vertrouwen, eronder op krimp en daling.

De samensteller van de Nederlandse inkopersindex, Nevi PMI, ziet desalniettemin ook in Nederland zorgelijke ontwikkelingen. Het aantal nieuwe orders daalde in de grootste mate sinds 2011, en dat gold ook voor de exportorders. De toekomstverwachtingen die bedrijven invullen, zijn ook op een dieptepunt.

Nevi PMI heeft geen verklaring voor de afwijkende ontwikkelingen van Nederland vergeleken met de rest van Europa, maar acht het nauwelijks voorstelbaar dat de coronacrisis aan ons land voorbij zal gaan. “Het wordt immers steeds voelbaarder dat internationale productieketens worden onderbroken”, schrijft hoogleraar Bart Vos van het Brightlands Institute for Supply Chain Innovation in een toelichting.