Start-ups Nerdalize en Fleet Cleaner winnen beide in twee competities

Pieter Edelman
2 november 2015

In twee verschillende competities zijn afgelopen week zowel start-up Nerdalize als Fleat Cleaner in de prijzen gevallen, beide uit Delft. Bij de Accenture Innovation Award wonnen zij in de respectievelijke categorieën ‘Clean & Affordable Energy’ en ‘Smart Manufacturing’. Bij de Klimate-Kic Competition wonnen de bedrijven respectievelijk de hoofd- en publieksprijs.

Nerdalize wil energie sparen door servers in te zetten als verwarming voor woonhuizen. Servers produceren erg veel warmte, en datacentra moeten fors inzetten op koeling. Door de servers in woonhuizen te plaatsen, kan het gasgebruik daar worden teruggebracht en wordt bovendien de energie uitgespaard die nodig zou zijn voor koeling. Fleet Cleaner heeft een robot ontwikkeld die schepen kan ontdoen van algen, slijm en zeepokken terwijl ze worden geladen of gelost. Hierdoor vermindert de weerstand en verbruikt het schip minder brandstof. De robot gebruikt magneten om zich vast te hechten en werkt zowel boven als onder de waterlijn.

Bij de Accenture Innovation Awards, goed voor twintigduizend euro, waren er in totaal tien categorieën voor uiteenlopende onderwerpen. Naast de twee Delftse start-ups won onder meer het onlineplatform voor open hardwareprojecten Wevolver, in de categorie Health & Wellbeing. Daarnaast werd Jeroen Tas, die bij Philips de afdeling Healthcare Informatics, Solutions & Services leidt, uitgeroepen tot Innovator of the Year 2015. De jury roemt hem om zijn bijdrage aan de transformatie van Philips naar een bedrijf dat inzet op digitale en cloud-technologieën.

De Klimate-Kic Award is bedoeld voor start-ups binnen de incubator van dit Europese programma. In totaal waren er 23 bedrijfjes genomineerd. Nerdalize verdient met zijn hoofdprijs veertigduizend euro, de publieksprijs voor Fleet Cleaner is goed voor vijfduizend euro. Het Duitse Mobile Solarkraftwerke Afrika won in deze competitie de tweede prijs, goed voor twintigduizend euro.