Start-up ontwikkelt supersterk materiaal

Alexander Pil
Leestijd: 1 minuut

Het Nederlandse bedrijf Ceracarbon heeft een nieuw supersterk materiaal ontwikkeld. De eerste toepassing ervan is inmiddels in de praktijk getest. Op het circuit in Zolder is een geslaagde testrit gehouden met motoren met een voorvork van Ceracarbon. Deze voorvork gaat voor een revolutie in de motorsport zorgen, verwacht de Limburgse starter.

‘Dit is nog maar het begin en we moesten ergens beginnen’, aldus Ceracarbon-oprichter Roeland Coumans. ‘Ceracarbon kan in oneindig veel toepassingen grote voordelen opleveren.’ Het ceramisch gecoate materiaal is sterker dan staal, terwijl het zo licht is als carbonfiber. Carbonfiber heeft echter als nadeel dat het niet slijtvast is en daardoor niet geschikt voor bijvoorbeeld gebruik in machines. Ceracarbon lost dat probleem op: het is slijtvaster dan staal.

Het bedrijf uit Stein is een van de tien deelnemers aan Startupbootcamp Smart Materials, naar eigen zeggen de eerste business-accelerator voor materialen ter wereld. Geselecteerde bedrijven van over de hele wereld met een innovatie op het gebied van onder meer biobased en biomedische materialen nemen deel aan het drie maanden durende acceleratorprogramma. Het programma maakt gebruik van de faciliteiten van Brightlands Chemelot Campus in Sittard-Geleen en biedt een volledige bedrijfsketen: r&d, (pilot) fabrieken, leveranciers en klanten. Met een partnernetwerk van bedrijven, overheden en instituten worden ideeën omgezet in succesvolle bedrijven. Het programma wordt aangedreven door de expertise van meer dan honderdvijftig mentoren met toegang tot markten in onder meer Europa, de VS en China.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.