Start-up maakt herconfigureerbare matrijs met mechatronisch pennenbed

Pieter Edelman
Leestijd: 6 minuten

Tijdens zijn promotieonderzoek ontwikkelde Sebastiaan Boers een matrijs die van vorm kan veranderen. Eigenlijk als hulpmiddel voor zijn onderzoek, maar uit de industrie hoorde hij al snel dat dat een gat in de markt is. Dus besloot hij na zijn promotie de boer op te gaan en het bedrijf Optimal Forming Solutions te starten. De uitdaging ligt nu in het opschalen van het prototype en het vinden van een eerste klant.

Van flessendoppen tot bladen van windturbines, ze komen allemaal uit een matrijs. Het maken van deze mallen vergt eenmalig een investering, maar die wordt uitgesmeerd over elk verkocht product. Hoe groter de aantallen, hoe goedkoper het gebruik van mallen dus wordt.

Er zijn echter ook gebieden waarvoor mallen minder aantrekkelijk zijn. Bijvoorbeeld voor prototypes en kleine producties. Daar is het maken van een mal te duur. Ook zijn er situaties waarin de kopieën niet exact hetzelfde zijn. Denk bijvoorbeeld aan het maken van steunzolen. De basis is wel hetzelfde, maar de precieze vorm is afhankelijk van de patiënt. Ook hier is een mal dus niet geschikt.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.