Start-up in printtechnologie voor backend-packaging en platte schermen haalt 2,3 miljoen euro op
Na tien jaar de markt verkennen en ontwikkelen maakt Fonontech zich klaar voor de opschaling van een printer die geschikt is voor zowel de productie van geavanceerde chipverpakkingen als platte displays. Doel is een positie te veroveren in de markt voor micro-elektronische assemblage, een industrie waarvan analisten verwachten dat die de komende vijf jaar verdubbelt tot 78 miljard euro.
Vijf investeerders, TTT Smart Industries Fund, SHIFT Invest, de BOM, Brabant Startup Fonds en Sake Bosch, hebben er vertrouwen in en leggen er samen 2,3 miljoen euro voor op tafel. Daarnaast heeft de Rabobank een lening verstrekt.
Fonontech heeft met een demo-machine op het Holstcentrum in Eindhoven laten zien dat hun impuls-printtechnologie werkt. Het systeem vult de microsporen op een silicium plaat (de mal) met geleidende inkt. Het systeem vuurt het hele patroon daarna af op een substraat. Dat gebeurt door het verhitten van een geleidende laag waarmee het sporenpatroon is bekleed.

Een stroomstoot door de geleidende laag leidt tot een ‘explosie’ die het hele patroon op afstand – dus contactloos – richting het substraat schiet. ‘Het werkt zelfs op een halve meter afstand, al lever je dan wel precisie in’, lacht kartrekker Rob Hendriks.
Niet de verkoop van machines staat centraal in het businessmodel van Fonontech. Hendriks zegt dat het bedrijf zich wil richten op de levering van consumables, de platen met de micropatronen. Het Eindhovense systeem werkt met de gangbare geleidende inkten, vandaar dat leveranciers van die materialen de Eindhovense start-up volop ondersteunen.
Samen met zijn technische rechterhand Fabien Bruning, legt Hendriks uit dat er twee grote kansen liggen. Aan de ene kant is er de backend-semicon die voor nieuwe verpakkingstechnieken als hybride integratie geavanceerde sporenpatronen wil kunnen aanbrengen. Voor die markt maakt Fonontech momenteel een kleine industriële r&d-machine waarmee dit soort klanten kunnen gaan experimenteren.
Daarnaast zien ze veel interesse in de flat panel display (fdp) markt. Daar is de inzet van hun kerntechnologie (zonder substraat handling) waarschijnlijk de beste optie: de printkop en het vulmechanisme. Voor hun businessmodel maakt het verder niet uit: beide markten hebben behoefte aan micromallen. Afhankelijk van de applicatie schat Hendriks dat elke mal duizend tot tienduizend keer meegaat.

Doel is een kernsysteem te maken met een printkop van 128 bij 128 millimeter. Daarmee zijn in korte tijd panelen van 600 bij 600 mm te bedrukken. Dit formaat maakt momenteel zijn opgang in de backend-assemblage. Daarnaast zijn er ook hele 300 mm wafers mee te bedrukken.
Hetzelfde formaat is ook in te zetten bij fdp-fabricage. Hendriks en Bruning denken dan vooral aan displays met micro-led’s die fabrikanten samenstellen uit een groot aantal afzonderlijke tegels. Impuls-printing brengt in deze industrie een extra voordeel. Het maakt het aanbrengen van contactlijnen over de rand mogelijk, wat het samenstellen van grote displays uit afzonderlijke tegels in minder stappen mogelijk maakt. Bruning maakt duidelijk dat hier kansen liggen: ‘Traditionele productietechnieken lopen tegen hun grenzen aan.’
In een persbericht zegt Fonontech dat zijn technologie ook helpt om de ecologische impact van micro-elektronicaproductie te verminderen ‘met een factor duizend’. ‘De huidige lithografieprocessen bestaan uit veel complexe stappen met een hoge koolstofuitstoot die moeilijk te reduceren is. Met impuls-printen zijn de lithografische patronen duizenden keren met zeer hoge snelheid te kopiëren. Daarnaast deponeren we alleen materiaal waar het nodig is’, aldus Fonontech. Hendriks: ‘Onze ambitie is om wereldwijd marktleider te worden in de duurzame assemblage en productie van micro-elektronica. Het is daarom cruciaal dat we zo snel mogelijk opschalen.’
Fonontech breidt momenteel zijn team uit om het eerste industriële r&d-systeem in de markt te kunnen zetten: de Impulse Beta Tool.