Stappenmotor Oriental haalt nauwkeurigheid servo

Pieter Edelman
Leestijd: 2 minuten

Oriental Motors komt met een reeks efficiënte closed-loop-stappenmotoren inclusief besturing. Deze AR-serie is de opvolger van de Alpha Step, een stappenmotor met terugkoppeling. De modellen zijn op diverse fronten geoptimaliseerd, waardoor ze een duty-cycle van 100 procent halen. Daarnaast zijn ze nauwkeurig en maken ze gelijkmatige bewegingen. De motoren zijn geschikt voor uiteenlopende toepassingen. De familie omvat een vijftal uitvoeringen: het basismodel zonder tandwielkast, de TH Geared (voor een groot aantal lage overbrengverhoudingen), de PL Geared (voor hoge koppels), de PN Geared (voor hoge snelheden en koppels) en de Harmonic Geared (voor een hoge positioneernauwkeurigheid en hoge koppels).

Het bijzondere van de stappenmotoren uit de AR-serie is de combinatie van zowel een closed- als een open-loopsysteem. Een sensor houdt de rotorpositie continu in de gaten. Wanneer de positieafwijking minder dan 1,8 graden is, draait de motor als een stappenmotor in de open-loopmodus. Wanneer deze waarde wordt overschreden en het gevaar bestaat het synchronisme te verliezen, wordt de closed-loopmodus geactiveerd. Een dergelijke situatie kan optreden wanneer de belasting of snelheid plotseling sterk wijzigt. Door dit mechanisme wordt de motor tijdig gecorrigeerd. De hele opzet resulteert in een compacte motor met een hoge resolutie, hoog koppel en een betrouwbaarheid die zich kan meten met die van een servomotor.

Om een 100 procent duty-cycle te bereiken, heeft Oriental Motors expliciet aandacht besteed aan een zo laag mogelijke warmteontwikkeling. De motortemperatuur blijft ruim onder de 60 graden Celsius, ook na drie uur, wanneer een conventionele motor de 100 graden overschrijdt. Verder is het opgenomen vermogen tot 40 procent lager in vergelijking met eenzelfde conventionele motor. Door de verschillende maatregelen is de motor zonder problemen volcontinu in te zetten.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.