Standaard componenten maken Schoonhovense pak-en-plaatsrobot goedkoop

Alexander Pil
Leestijd: 2 minuten

Nedquip en VSE hebben een pak-en-plaatsrobot ontwikkeld die, volgens de partners, goedkoper is dan concurrerende oplossingen. De Schoonhovense bedrijven slaagden erin de prijs te drukken door standaard componenten te gebruiken voor de aandrijving en besturing en standaard profielen die afhankelijk van de applicatie op maat worden gemaakt. De Siways-Spider-robot kan met een visionsysteem worden uitgerust en leent zich voor positioneer- en montagetoepassingen met verschillende snelheden en nauwkeurigheden. Het is mogelijk de besturing van de robot te integreren met de besturing van bijvoorbeeld een verpakkingsmachine.

De Siways-Spider is een zogenaamde deltarobot. Hij heeft drie bovenarmen waaraan scharnierend drie onderarmen in de vorm van parallellogrammen zijn bevestigd. De drie armen worden afzonderlijk aangedreven. De onderarmen komen samen in de effector, het punt dat de armen in drie dimensies boven een oppervlak laten bewegen. De effector kan bijvoorbeeld objecten oppakken en verplaatsen in een verpakkings- of montageapplicatie. De hoge snelheid is mogelijk omdat de aandrijfmotoren niet, zoals bij een klassieke zesassige robot, op de armen zijn aangebracht, waardoor de massatraagheid veel lager is en een hoge dynamiek en precisie haalbaar zijn.

De deltarobot van Nedquip en VSE is afgestemd op het gewicht van de objecten die het moet verplaatsen. De gewrichten waarmee de onderarmen aan de aandrijving zijn gemonteerd, worden niet door veerkracht tegen elkaar gedrukt maar kunnen wel over grote hoeken roteren. Dit maakt het werkgebied groot zonder dat de kans bestaat dat de gewrichten door een te heftige dynamiek uit elkaar vallen.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.