Stalker creëert doorbraak bij SMD-montage

Sjef van Gastel, Paul Verstegen
Leestijd: 6 minuten

In het kader van het stimuleringsprogramma IOP Precisietechnologie ontwierpen researchers van Assembléon, de TU Delft en de Fontys-hogeschool in Eindhoven een geavanceerd assemblagesysteem voor miniatuurcomponenten. Hun ambitie was de benchmark van achtduizend surface mount devices (SMD‘s) per uur per plaatsingskop met een factor twee tot drie te overtreffen. Dit lukte door de afstand tussen oppak- en plaatspositie drastisch te reduceren met een servoaangedreven shuttlemechanisme, de zogenaamde stalker. Elke plaatsingkop in het prototype zet 18 duizend componenten per uur op de printplaat met een nauwkeurigheid van 50 micrometer. Sjef van Gastel van Assembléon en Paul Verstegen van de TU Delft doen verslag.

Het plaatsen van een onderdeel. Dat is eigenlijk de enige handeling in een pak-en-plaatsmachine die waarde toevoegt aan het product dat eruit komt. De ideale componentenplaatser zet alleen elektronicaonderdelen op een printplaat. De overige processtappen zijn feitelijk overbodig. Het is dus best opmerkelijk dat in vrijwel alle pick-and-place-machines de processtappen die we in figuur 1 aangeven met ’move‘ ongeveer 70 procent van de cyclustijd innemen.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.