ST breidt bibliotheek voor motoraansturing uit

Pieter Edelman
11 september 2008

STMicroelectronics heeft zijn bibliotheek voor vectoraansturing van elektrische motors met zijn 32 bit STM32-microcontrollers uitgebreid met algoritmes voor single-shunt sensorloze aansturing, besturing voor Internal Permanent Magnet-motors (IPM) en field-weakening besturing voor PMSM-motors. De aanvullende functionaliteit in de STM32 Motor Control Library versie 2.0 maakt de Cortex-M3-gebaseerde STM32-microcontrollers geschikt voor onder meer industriële drives, pompen, HVAC-systemen, geld- en betaalautomaten en elektrische voertuigen.

Het STM32-aanbod omvat verschillende families. De Performance-lijn heeft een klokfrequentie van 72 MHz. De Access-lijn draait op 36 MHz. ST heeft geïntegreerde flashdichtheden gepland van 16 tot 512 kilobyte en verpakkingsopties van 36 pin QFN tot 144 pin LQFP of BGA voor beide lijnen.

Single-shunt stroommeting bespaart op de systeemkosten door twee van de drie stroommeetregisters te elimineren die conventionele sensorloze besturingsmethoden gebruiken. Andere voordelen zijn een hoog DC-busvoltage, minimale stroomverstoring en een lage geluidsproductie. Door ook een Maximum Torque Per Ampere-algoritme (MTPA) te gebruiken, geeft de bibliotheek ontwerpers extra vrijheid om borstelloze IPM-motors te specificeren. ST heeft ook stator-voltage closed-loop field-weakening control toegevoegd. Dit reduceert de gevoeligheid voor variaties in motorparameters en de omgeving, wat de PMSM-motors breder inzetbaar maakt. Feedforward control compenseert busvoltagerimpel en verbetert de stroomregulatie gedurende snelle fluxverzwakkende operaties.

Ook heeft ST toegang tot zijn bibliotheek verbeterd vanuit de tools van derde partijen. De ontwerpomgevingen van Keil, IAR en Green Hills voor de STM32-MCU worden nu ondersteund. Een codegenerator zal vanaf halverwege oktober beschikbaar zijn op aanvraag.

De STM32 Motor Control Library versie 2.0 is gratis beschikbaar op aanvraag en is direct te gebruiken met de STM3210B-MCKit-hardware-evaluatiekit.