Sron bouwt optische precisiecomponenten voor ruimtespectrometer

Paul van Gerven
Leestijd: 1 minuut

Het Italiaanse bedrijf Leonardo heeft van Sron drie zogenaamde verzonken tralies ontvangen voor de constructie van een infraroodspectrometer. Dit speciale type tralie, gemonteerd op een prisma, laat ir-licht in een relatief korte afstand breed uitwaaieren in verschillende ‘kleuren’. Dankzij deze eigenschap blijven de de afmetingen van de spectrometer beperkt. Het instrument wordt onderdeel van de breedbandige spectrometer Sentinel-5 voor luchtkwaliteitsmetingen. De Sentinel 5 lift mee op de Metop-SG-A-satelliet, die in 2021 wordt gelanceerd.

De verzonken tralie en het prisma waarop hij is gemonteerd zijn gemaakt van silicium. De hoge brekingsindex van dit materiaal levert de ruimtebesparingen op. Eerst werd het traliepatroon in een wafer geëtst bij Philips Innovation Services, om de plak daarna heel precies op het prisma te drukken.

‘Het moeilijkste was om die twee componenten precies goed uit te lijnen,’ zegt instrumentmaker Sander van Loon van Sron. ‘Dat bleek een geweldige fijnmechanische uitdaging, het moest precies loodrecht zitten. Als we de wafer iets meer dan een tiende graad zouden verdraaien, kon het prisma al direct in de glasbak.’

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.