Spoelsysteem hartchirurgie van Haermonics binnenkort in operatiekamer

René Raaijmakers
6 december 2022

De Eindhovense medtech-startup Haermonics werkt aan een spoelsysteem voor openhartoperaties. De methode voorkomt overlijden door stolselvorming rondom het hart.

Afgelopen augustus ging Haermonics de laatste fase in van de ontwikkeling voor zijn Haermonics Pure. Dit is een spoelsysteem dat helpt om onnodige heroperaties te voorkomen na openhartoperaties. Zogenaamde tamponades en stolselvorming rondom het hart zijn veel voorkomende complicaties, waarbij patiënten na een geslaagde openhartoperatie alsnog kunnen overlijden.

Het gaat om stolsels buiten het circulaire systeem, dus rondom het hart. Als die optreden, dan verstoort dat de stollingscascade die ervoor moet zorgen dat de wond heelt. Door de ruimte rondom het hart te spoelen, wordt bloed preventief weggespoeld, voordat stolselvorming kan optreden. Trials hebben bewezen dat het spoelsysteem van Haermonics in 60 procent van de gevallen bloedverlies na de operatie voorkomt, waardoor geen onnodige heroperaties nodig zijn.

Het spoelsysteem van Haermonics zorgt ervoor dat na een operatie een warme zoutoplossing het hart omspoelt, wat voorkomt dat bloedstolsels ontstaan.

Haermonics verwacht dat zijn systeem in 2030 tienduizend levens zal redden. Het concept is bedacht door hartchirurg David Koolbergen en wordt op dit moment getest in diverse Nederlandse ziekenhuizen.

‘De testresultaten zijn zo goed dat we in augustus dit jaar al zijn gestart met de ontwikkeling van het eindapparaat’, zegt Wouter Markus, directeur van Haermonics.

 advertorial 
Daan Meijsen

Ingredients enabling carbon neutrality of warehouse systems

5 oktober 2023 vindt de INCOSE-NL workshop 2023 plaats, met spreker Daan Meijsen van Vanderlande. Tijdens de workshop krijg je inzicht in de verschillende cross-cutting duurzaamheidsperspectieven voor hightech systemen. Bekijk het volledige programma online en registreer nu!

Tijdens een openhartoperatie is een team is zo’n zes uur lang onder hoogspanning in touw. Tijdens de postoperatieve fase kunnen zich bloedstolsels vormen. Als een tamponade voorkomt, moet de chirurg de borstkas opnieuw openen. Koolbergen leerde dat hij bij deze noodingreep alleen hoefde te reinigen met warm zout water. In de meeste gevallen stopt het bloeden daarna en gaat het stollingsmechanisme ook weer goed functioneren.

Het drainagesysteem dat Haermonics ontwikkelt, bouwt voort op Koolbergens ervaring. Het systeem bestaat uit een slangetje dat de chirurg aan het einde van de operatie aanbrengt in de pericardiale ruimte. Dat zorgt voor een spoeling met een warme zoutoplossing die ook nog een tijdje blijft lopen na het beëindigen van de operatie.

Voor de patiënt wijzigt de situatie nauwelijks. Bij dit soort ingrepen worden namelijk altijd al drains aangebracht. Die zijn nog steeds hetzelfde en voeren de zoutoplossing van het Haermonics-systeem af. Ze worden vanuit de borstholte aangesloten op een opvangbak en gekoppeld aan een vacuümsysteem.