Spicer Off-Highway gaat Leuvense technologie toepassen in aandrijvingen

René Raaijmakers
Leestijd: 3 minuten

De vorkheftrucks van Spicer Off-Highway Belgium (SOHB) kunnen voortaan soepeler schakelen dankzij technologie die werd opgepakt door het Flanders‘ Mechatronics Technology Centre (FMTC). Het gaat om de toepassing van regeltechnieken die gebruikmaken van informatie over het dynamisch gedrag van de aandrijflijn. De technologie zag het levenslicht op de KU Leuven bij de afdeling Productietechnieken, Machinebouw en Automatisering (PMA) van de professoren Hendrik Van Brussel en Jan Swevers.

Aan de basis ligt een eenvoudig uitgangspunt: wie in de aansturing rekening houdt met het dynamisch gedrag, kan zijn machines sneller, nauwkeuriger, lichter en krachtiger maken. Dynamisch gedrag geeft aan hoe een machine beweegt en trilt als je ze aanstuurt en is te beschrijven met een model van de machine.

Regeltechnieken die vertrekken van een dergelijk machinemodel zijn al meerdere jaren een onderzoeksdomein bij Van Brussel en Swevers. Het gebruik van hun onderzoeksresultaten door de industrie was tot nog toe echter beperkt. Want het principe mag dan eenvoudig zijn, een goede beschrijving van het dynamisch gedrag van machines is niet altijd voorhanden.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.