Specken-Drumag brengt hydrauliek en pneumatiek samen in olieremcilinder

Alexander Pil
Leestijd: 1 minuut

Bij een toepassing waar een nauwkeurige, eenparige beweging wordt gevraagd, schiet een conventionele pneumatische cilinder vaak tekort. Een hydropneumatische cilinder ligt dan meer voor de hand. Deze zogenaamde olieremcilinders hebben een intern oliecircuit waardoor de voordelen van een persluchtcilinder met de voordelen van een hydraulische cilinder worden gecombineerd.

In combinatie met hydraulische cilinders kunnen pneumatische cilinders een regelmatige uitgaande of ingaande beweging bewerkstelligen. Een axiale kracht wordt doorgestuurd naar de zuigerstang en daardoor stroomt de olie door een smoorventiel van de ene naar de andere kamer. Dankzij de vrijwel continue stroming en de eigenschap dat olie niet samendrukbaar is, worden de snelheidswisselingen van pneumatische cilinders steeds opnieuw gecompenseerd en geneutraliseerd.

Specken-Drumag heeft een programma olieremcilinders ontwikkeld dat goed met een pneumatische cilinder tot een compact geheel is samen te bouwen, aldus leverancier Ter Horst. De P40 is in diverse uitvoeringen leverbaar: snelheid geregeld in de uitgaande slag en de retourslag in ijlgang, snelheid geregeld in de retourslag en de uitgaande slag in ijlgang of snelheid geregeld in beide richtingen. Daarnaast is het ook mogelijk om tijdens de slag over te schakelen naar ijlgang of te stoppen op ieder gewenste positie, in zowel de uitgaande als ingaande beweging. De gebruikelijke slaglengte bedraagt 50 tot 400 mm, maar lengtes van 800 mm zijn ook mogelijk.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.

Gerelateerde artikelen