Spanje wekt toorn zonne-industrie

Paul van Gerven
Leestijd: 1 minuut

Het zal nog wel even duren voordat Spanje weer hoog op de lijstjes van investeerders in zonne-energie staat. Het Zuid-Europese land maakte vlak voor kerst bekend opnieuw te snijden in de terugleververgoedingen. En deze keer moeten ook bestaande installaties eraan geloven. Zij mogen de komende drie jaar zo‘n 30 procent minder uren declareren. Als doekje voor het bloeden wordt de subsidieregeling met drie jaar verlengd tot 28 jaar.

Volgens de Spaanse overheid is de ingreep nodig om de elektriciteitsprijzen te  temperen in economisch zware tijden. Toen het land enkele jaren geleden een feed-in tariff voor commerciële installaties introduceerde, explodeerde het aantal aanvragen voor zonnecentrales en werd Spanje op slag ‘s werelds snelst groeiende afzetmarkt voor zonnepanelen. De overweldigende belangstelling werd de regering al snel te gortig: er werd een plafond ingesteld. Dat werd wereldwijd gevoeld in de markt. Vorig jaar volgde opnieuw een versobering.

De reducties en bijbehorende onzekerheid leidde uiteraard tot chagrijn bij ambitieuze investeerders, maar tot op heden bleven reeds gemaakte afspraken buiten schot. Daar is nu verandering in gekomen en investeerders, gesteund door analisten, spreken van contract- en vertrouwensbreuk met verregaande repercussies voor de duurzame-energiesector in heel Spanje. Eén regionale bedrijfskoepel heeft al aangekondigd naar de rechter te stappen.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.