Solmates ingelijfd door Lam Research

Paul van Gerven
Leestijd: 1 minuut

De Enschedese fabrikant van pulsed laser deposition-apparatuur (pld), Solmates, is in stilte overgenomen door de Amerikaanse multinational Lam Research. Hoewel geen van beide bedrijven een persbericht heeft uitgebracht, staat op de bedrijfswebsite van Solmates dat ‘Solmates en Lam Research hun krachten hebben gebundeld door de pld-technologie van Solmates te combineren met Lam’s krachtige productieapparatuur voor halfgeleiders. Deze synergie zal onze missie in staat stellen om de unieke voordelen van pld naar de volumeproductiemarkt te brengen. Solmates blijft als organisatie opereren binnen Lam Research.’ De deal is volgens de fusie- en overnamedatabase M&A aangegaan op 7 februari van dit jaar.

In pld wordt een materiaal beschoten met een laserpuls, waardoor een ‘pluim’ van plasma ontstaat die als een extreem dunne film op een substraat neerslaat. Door verschillende doelen in een bepaalde volgorde te schieten, kunnen op bestelling gemaakte materialen laag voor laag worden gemaakt. Oorspronkelijk kon pld alleen kleine oppervlakken bedekken, maar in de loop der jaren heeft Solmates de dekking uitgebreid tot wafers van 300 millimeter. Doelmarkten zijn onder meer mems, zonne-energie, batterijen en fotonica.

Lam Research biedt een portfolio van dunnefilmafzetting, plasma-ets, fotoresiststrip en waferreinigingsoplossingen voor front-end waferverwerking. Het bedrijf, opgericht in 1980 en met hoofdkantoor in Fremont in Silicon Valley, levert ook apparatuur voor geavanceerde verpakkingen en voor gerelateerde productiemarkten zoals voor mems. De omzet van Lam kwam vorig jaar uit op 14,6 miljard dollar.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.