Solar Boat Twente onthult nieuwe zonneboot: de Rising Trident

Alexander Pil
2 mei 2022

Vorige week heeft het Solar Boat Twente-team zijn nieuwste zonneboot onthuld in het Wilminktheater in Enschede. Het nieuwe vaartuig, Rising Trident, is gebaseerd op de Echo-boot van afgelopen jaar, aangevuld met een tal van nieuwe innovaties. Rising Trident zal komende zomer te zien zijn bij het NK Zonnebootrace in Akkrum en tijdens de Monaco Energy Boat Challenge.

De Rising Trident van Solar Team Twente kan tijdens het foilen een topsnelheid halen van 50 km/h.

Dit jaar besteedden de ontwerpers van Solar Boat Twente aan het design van een nieuwe aandrijflijn. ‘Wat direct opvalt, is de rode achterstrut. We wijken af van voorgaande jaren met een dubbele, contra-roterende schroef en de afwezigheid van een motor onder in de strut’, zegt Roman van den Broek, technisch Manager van het Twentse team dat bestaat uit achttien studenten van de Universiteit Twente en Hogeschool Saxion. ‘De nieuwe motor zit dit jaar boven in het hart van de boot op de ‘Golden Disk’, een systeem waar de aandrijving van de propellers, aansturing voor de achtervleugel en het stuursysteem aan gekoppeld zitten. De boot heeft ook een volledig nieuw ontworpen koelsysteem om efficiëntie en veiligheid te kunnen waarborgen.’

De nieuwe boot heet dus Rising Trident. Rising refereert naar een van de hoofdoelen van het team: foilen. ‘Zo noemen we het ‘vliegen’ op de drie drijvers onder de boot. Door deze drijvers kunnen we een stuk uit het water opstijgen’, legt Van den Broek uit. De ‘tri’ in Trident’ verwijst naar het feit dat dit het derde jaar is dat deze romp in gebruik is gesteld en de drie drijvers onder de boot. ‘Rising Trident is ruim 6,1 meter lang en 1,6 meter breed, weegt 130 kilo en kan al varend een topsnelheid van zo’n 30 km/h halen. Zodra het foilen in werking wordt gesteld, zal de topsnelheid stijgen naar een kleine 50 km/h. De actieradius van de boot kan op een zonnige dag oplopen tot 70 km’, aldus Van den Broek.

Dit jaar zal Solar Boat Twente in actie komen bij een tweetal races. Allereerst het NK Zonnebootrace in het Friese Akkrum. Hier zal het team in het Hemelvaartsweekend strijden om de Nederlandse titel. Het hoofddoel dit jaar ligt echter bij de Middellandse kust, in Monaco om precies te zijn. Tussen 4 en 9 juli zal het team bij de Monte Carlo Solar & Energy Boat Challenge een greep doen naar de wereldtitel.