‘Software en mechanica redden het niet meer zonder elektromechanica’

René Raaijmakers
Leestijd: 10 minuten

Ze studeerde en promoveerde op het vermaarde Moscow State Aviation Institute. Tussendoor deed ze onderzoek bij het staatsbedrijf Astrofysics. Enkele maanden geleden werd de van oorsprong Russische wetenschapper Elena Lomonova aan de TU Eindhoven benoemd tot hoogleraar Elektromechanica, Vermogenselektronica en Motion Systemen.

Als we eind 2008 de eerste keer met haar praten heeft Elena Lomonova net een IOP-EMVT-project toegewezen gekregen voor de ontwikkeling van een zwevend-plafondrobot voor zowel industriële als medische toepassingen. Deze ontwikkeling is een futuristische aangelegenheid. Het hele instrumentarium moet door de lucht gaan zweven. Draadloos. Dat heeft veel voordelen, ook wat betreft hygiëne. ’Het idee is om magnetische afstotingskrachten te creëren‘, legt ze uit. ’De instrumenten zweven en worden bovendien contactloos van informatie en energie voorzien. Als de stroom uitvalt, plakt alles automatisch tegen het plafond door de aantrekkingskracht tussen het ijzer en de permanente magneten die aan de instrumenten zitten.‘

Over vijf jaar verwacht Lomonova een proof of principle in het lab te kunnen laten zien. Inmiddels zijn afgelopen maart twee promovendi begonnen met dit onderzoek. Aan dit soort onderzoeksideeën ontbreekt het haar niet. Het zijn wetenschappers aan wie ze een schreeuwend tekort heeft en aan jonge mensen die in een promotieonderzoek verder willen kijken dan hun vakgebied. Want in grensoverschrijdend samenwerken in technologie zit volgens haar de komende decennia de uitdagingen.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.