Snelle en flexibele productie van 3d optica

Alexander Pil
Leestijd: 5 minuten

Op High-Tech Systems 2016 gaf Luxexcel een kijkje in de keuken. Het bedrijf uit Kruiningen print optica en heeft daarmee een unieke propositie. De Zeeuwen sleutelen continu aan hun technologie en het gebruikte materiaal om de mogelijkheden van hun 3d-printproces te vergroten.

Ontwerpers van speciale optica hebben het niet makkelijk. De prototypefase is namelijk een duur en tijdrovend proces. Voor de productie zijn kostbare matrijzen nodig die vaak al snel in de prullenbak belanden als het design moet worden gewijzigd. Slecht voor het milieu en desastreus voor het budget. Het duurt bovendien typisch zo’n twee maanden voordat ze een prototype daadwerkelijk in hun handen hebben. Grote kans dat ze tegen die tijd hun design al willen herzien. Maatwerk is in veel gevallen dus te kostbaar en te risicovol, waardoor ontwerpers genoegen moeten nemen met standaard componenten en het moeilijk wordt onderscheidende features in te bouwen.

Luxexcel biedt een oplossing. Het Zeeuwse bedrijf is in staat gladde optica te printen zonder dat er nabewerkingen nodig zijn. ‘Lenzen hoeven niet te worden gepolijst, gekleurd of geslepen’, vertelt Ruud Hoosemans, r&d-projectleider bij Luxexcel, tijdens zijn presentatie op High-Tech Systems 2016. ‘Dat is een enorm voordeel, zeker voor rapid prototyping.’

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.