Snelle bedieningsas met geïntegreerde lineaire motor Festo

René Raaijmakers
21 november 2007

Festo‘s nieuwe elektrische handling-as HME is uitgevoerd met een geïntegreerde lineaire driefase AC-servomotor, verplaatsingsencoder, geleiding en een externe motioncontroller met geïntegreerde vermogenselektronica. De as is te gebruiken als individuele module, maar ook snel en eenvoudig te integreren in bijvoorbeeld een pick-and-place-eenheid. De HME heeft een maximale slag van 400 mm, een maximale snelheid van 3 m/s en een positioneernauwkeurigheid van 0,03 mm bij een voedingskracht tot maximaal 220 N.

Positie, versnelling, snelheid en kracht zijn vrij te programmeren met de bijgeleverde configuratietools van Festo via een RS232-interface. Invoeren van parameters en verplaatsingscommando‘s is voldoende. Drukknoppen en een bedieningspaneel zijn optioneel. Er zijn 31 functieprofielen beschikbaar om kleine series en werkstukken snel en eenvoudig te verwerken.

De elektrische uitvoering en de pneumatische variant van de HME hebben identieke mechanische interfaces. Hiermee zijn pak-en-plaatseenheden, lineaire of driedimensionale portalen snel te ontwerpen en op te bouwen. De mechanische interfaces zijn direct te koppelen aan roterende aandrijvingen en grijpers. De elektrische interface biedt de mogelijkheid om stuursignalen en voeding via één kabel te verzorgen.